Landshövding anmäls för byggdispenser

Publicerad 2011-06-15

Tjänstemännen satte stopp för sju byggen på strandskyddad mark.

Då gick Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson in och körde över deras beslut – och gav dispens.

Nu JO-anmäls han av Naturskyddsföreningen.

– Han har inte tillämpat svensk lagstiftning. Det är mycket allvarligt, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson har kört över sina tjänstemän och godkänt sju ansökningar under det senaste året.

Handläggare på länsstyrelsen menar att det inte finns särskilda skäl till att ge dispensen.

”Uppenbart fel”

Nu har Naturskyddsföreningen JO-anmält landshövdingen.

– Han har inte följt lagstiftningen utan hittat helt egna motiv att bevilja ansökningarna. Det ska finnas särskilda skäl, men i besluten konstaterar han själv att lagstiftningen inte tillåter dispens. Det är svart på vitt, helt uppenbart fel, säger föreningens ordförande Mikael Karlsson.

Men Per-Ola Eriksson tycker inte att han begått något fel.

”Olika regler i Stockholm och Norrbotten”

– Nej, definitivt inte. Tvärtom har jag agerat i den anda som regeringen vill. Syftet med den här lagen är att man ska göra lättnader. Man kan inte ha samma syn på ett glest befolkat Norrbotten som på Stockholms skärgård, säger han till Sveriges radio.

Naturskyddsföreningen har granskat tre av de sju ärendena och Mikael Karlsson säger sig vara säker på att landshövdingen handlat fel. Han är tveksam till om Per-Ola Eriksson kan sitta kvar på sin post.

– Om JO ger oss rätt i den här frågan bör man tänka till i regeringskansliet. Jag tycker inte att det är lämpligt att ha en landshövding som inte följer lagen, säger Mikael Karlsson.

Det är inte första gången en landshövding hamnar i blåsväder på grund av beviljade strandskyddsdispenser.

Sommaren 2009 tvingades Gotlands dåvarande landshövding Marianne Samuelsson avgå efter att hon gått över sina medarbetare och beviljat en storföretagare dispens från strandskyddet. När miljödomstolen prövade saken fick hon dock rätt, men uttalanden hon gjort hade redan fällt henne.

Aftonbladet har sökt Per-Ola Eriksson.

Så säger lagen

Sedan 1 juli 2009 gäller nya regler för strandskydd som ska gynna landsbygdsutveckling i områden där det finns många stränder. Samtidigt har reglerna skärpts för redan exploaterade områden.

I lagen anges sex särskilda skäl. Inga andra skäl får användas.

För att främja landsbygdsutveckling i områden med många stränder finns möjligheten att bevilja strandskyddsdispens av andra skäl än de vanliga. Men då måste området vara särskilt utpekat av kommunen. Den delen av lagen har fått tillämpas sedan i februari förra året. Några sådana områden finns inte i någon av Norrbottens kommuner i dagsläget, enligt Hans Överby, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS