Tidigare vittne misstänks för mordet på Anna Politkovskaja

Sensationell vändning riktar åter sökarljuset mot Kreml

Långsamt, långsamt närmar vi oss sanningen om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja.

En polischef som tidigare vittnat mot de misstänkta i rättegången är nu själv åtalad för att mot betalning ha organiserat mordet.

Men vem var det som betalade honom?

Anna Politkovskaja på bokmässan i Göteborg 2003.

Svaret på den frågan har en enorm sprängkraft i Ryssland.

Anna Politkovskaja var en av Kremls och dåvarande president Putins starkaste kritiker. När det ryska rättväsendet nu kommit fram till vad alla andra misstänkt - att det handlar om ett beställningsmord - krymper skaran av tänkbara banemän.

I klartext så riktas misstankarna åter mot Kreml och Tjetjeniens starke man Raslan Kadyrov. De två personer som mer än några andra var måltavlor för Politkovskajas kritik.

Avrättning

Politkovskaja sköts i hissen i sin trappuppgång 2006. Det handlade om en direkt avrättning.

Tre tjetjenska män åtalades men friades i brist på bevis i en rättegång 2009. Rysslands Högsta domstol underkände utslaget och har krävt att rättegången ska göras om.

Nu hävdar utredarna att ny information kommit i dagern. Den pensionerade polismannen Dmitry Pavluchenkov som vittnade mot de tre misstänkta i rättegången är nu själv åtalad för att han planlagt mordet och försett skytten Rustam Makhmudov med ett vapen.

Polismannen planerade mordet och gav de två andra åtalade i uppgift att skugga den ryska journalisten. Han gjorde det mot betalning från en uppdragsgivare.

– Uppdragsgivaren var en person vars identitet vi ännu inte är helt säkra på, säger Vladimir Markin, talesman för den undersökningskommission som granskat omständigheterna kring mordet.

Mordkedja

Frågan är nu hur många led det finns i mordkedjan. Var den som gav Pavluchenkov uppdraget den som ville ha mordet utfört eller handlade denne i sin tur å någon annans vägnar?

Just nu finns det någon på hög position i det ryska samhället som med viss oro följer utvecklingen.

Politkovskajas advokat kallar den nya utvecklingen "ett genombrott".

– Vi är i ett mycket viktigt skede för att hitta en förklaring på vad som egentligen hände, säger Anna Stavitzkaja till tyska Der Spiegel.