Här brinner deras stugdröm upp

Publicerad 2011-08-21

Äldre par räddade sig själva ut från lågorna – kom ut i sista stund

Häftig brand Paret i stugan fick fly ut – gick inte att släcka branden i Björryd utanför Borås.

De äldre paret i Björryd vid Aplared utanför Borås förlorade på söndagen allt de ägde i en brutal brand.

De larmade om branden i köket – och flydde ut i sista stund.

Trots att brandkår var på plats inom en kvart lär det bara bli sotrester kvar av huset.

Larmet om en brand i en villa i Björryd vid Aplared kom in 10.39. Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund skickade flera bilar och den första var på plats inom en kvar, enligt stabschef Tomas Gunnarsson.

Elden spred sig snabbt

– Det tog inte mer än en kvart i körtid. Vi var på med första fordon 10.53. Då meddelade räddningsledaren att det var fullt utbruten brand, lågor slog ut genom dörr och något fönster. Man försökte släcka genom att både skicka in en rökdykare och försöka släcka utifrån men det var väl så pass långt gånget att det inte gick, konstaterar han.

Det äldre paret, som enligt stabschefen, äger den röda stugan med vita knutar uppmanades av larmoperatören att snabbt ta sig ut. De kunde bara se på när deras ägodelar slukades av lågorna. Elden spred sig snabbt genom den låga avlånga byggnaden.

Plåttaket blev fälla

Enligt stabschef Tomas Gunnarsson försvårades släckningen av att husets plåttak bildade ett effektivt lock för den brandfarlig och heta rökgasen. Han uppger att räddningsmanskapet försökt att göra hål i fasaden med en skärsläckare för att med kraft spruta in finfördelat vatten under högt tryck – men även den åtgärder misslyckades.

– Efter samråd med polisen på plats så låter man villan brinna ner under bevakning. Polisen har ingen ambition att göra teknisk undersökning, man vet var det började. Det började i köket, förklarar Tomas Gunnarsson, som räknar med att personal med både släckbil och tankbil kommer att bevaka under hela söndagen.

Mannen i huset som redan tidigare behövde syrgas, fick efter branden problem med luftvägarna och ska ha förts med ambulans till sjukhuset, uppger Borås Tidning.