Tonårspojkar an- hållna för hatbrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

Rånade och knivskar två män under i Tantolunden

Tre pojkar har anhållits för överfallet i Tantolunden på Södermalm i Stockholm natten mot måndagen då två homosexuella män knivskars och rånades.

Pojkarna, som är i 16–17-årsåldern, misstänks för dråpförsök alternativt grovt rån. Polisen betecknar det inträffade som ett hatbrott.

– Målsägandena kränktes med tillmälen som gör att vi inte kan utesluta hatbrottsmotiv, säger Kenneth Kronberg, kriminalinspektör vid Norrmalmspolisen, till TT.

Pridefestival

Attacken skedde samtidigt som Pridefestivalen, ett evenemang för homosexuella, bisexuella och transpersoner, pågår i Stockholm. Männen, som är i 25–30-årsåldern, överfölls sedan de kysst varandra utanför festivalområdet i Tantolunden.

Det ena offret knivhöggs i magen. Han skadades allvarligt och vårdades så sent som på onsdagen fortfarande på sjukhus.

Kända av polisen

De anhållna pojkarna kommer från de södra förorterna och är kända av polisen sedan tidigare.

– Det var ett idogt spaningsarbete och samarbete mellan olika polisdistrikt som gjorde att vi kom dem på spåren, säger Kronberg.

Han vill inte gå in på vad pojkarna sagt i förhör, men säger att åklagaren troligen kommer att begära att de ska häktas.

Pojkarna misstänks även för ett rån i Humlegården i centrala Stockholm som inträffade strax före överfallet i Tantolunden.

TT

Följ ämnen i artikeln