”Önskar här bodde fler utlandsfödda”

Publicerad 2016-05-03

2,7 % födda utanför Europa i Gamla stan - fyra av tio i Skärholmen

I Gamla stan är bara tre av hundra invånare födda utanför Europa – mot fyra av tio i Skärholmen.

Invånarna mitt i Stockholm vill absolut inte lämna sina kullerstensgator och medeltida hus:

– Men jag önskar att fler utlandsfödda bodde här, säger Sara Fischer.

Följ med på klassresan längs T-banans röda
linje

Andelen födda utanför Europa skiljer sig kraftigt mellan stationerna i södra och norra delen av röda linjen i Stockholms tunnelbana. Toppnoteringen innehar Skärholmen, med 40,3 procent födda utanför Europa. Bottennoteringen går till Gamla stan med 2,7 procent födda utanför Europa.

– Det här är stadens tystaste gata. Man hajar till när det hörs något ljud, säger Per Danielsson, 71, när vi träffar honom i Gamla stan.

Han konstaterar att de höga lägenhetspriserna förmodligen bidrar till att så få födda utanför Europa bor i stadsdelen. Bakom hans rygg finns ett tydligt exempel på det: ett hus från 1500-talet med 788 kvadratmeter bostadsyta som såldes för 225 000 kronor 1966.

Från 285 till 105 000 kr/kvm

Senaste försäljningen av en etta på 21 kvadratmeter i huset inbringade 2,2 miljoner. På 50 år har alltså priset gått upp från 285 kronor kvadratmetern till 105 000 kronor per kvadratmeter.

– Vi som haft turen att hamna här, försöker hålla oss kvar. Det finns inte så många lägenheter, säger Agneta Zetterström, 67, som flyttade in på 1980-talet. Hon fortsätter:

– Vi är en liten grupp som bor här. Under turistsäsongen håller vi oss undan. Men på hösten blir vi synliga, då kryper vi fram.

Spelar det någon roll att så få födda utanför Europa bor här?

– Jag vet inte, det rör sig ju människor från alla delar av världen här. De flesta turister är överväldigade av miljön.

Som så många andra konstaterar hon att lägenheterna i de flera hundra år gamla husen är ganska opraktiska, och att det inte finns några hissar. En ung tjej som inte vill säga vad hon heter berättar om flytten till Gamla stan:

– Det är lågt i tak, bjälkar och sneda golv. Huset är 350 år gammalt. När vi flyttade fick vi varken in sängen eller soffan. Vi fick fixa ny säng och soffa.

"Fantastiskt bo här"

Sara Fischer håller med:

– Man är trångbodd. Men det är fantastiskt att bo här, man känner igen alla föräldrar i skolan. Det är livskvalitet att bo här, jag är tacksam och lyckligt lottad. Men jag önskar att fler utlandsfödda bodde här.

Hon berättar att många av de boende är kulturarbetare:

– Stadsholmen ger ofta lägenheter till författare och konstnärer, förklarar Sara.

Ute i Skärholmen tycker Natalja Zinovjeva att Gamla stan inte känns särskilt lockande:

– Gamla stan är mer som ett museum. Det är inga som bor där. I Tallinn, som jag kommer från, bor knappt någon i gamla stan heller.

Hon är nöjd med att bo närmare naturen, även om hennes lägenhet ligger i ett höghus:

– Jag tror att jag var ett vilddjur i mitt förra liv, jag tycker om naturen. Här finns riktig skog i närheten.

Natalja gillar blandningen av kulturer i Skärholmen:

– När det är så många som är annorlunda så vänjer man sig. Och i förskolan är inte mina barn ensamma om att vara flerspråkiga, det är bra. Men jag skulle vilja se fler födda i Sverige här.

Abraha Tekle är inte lika nöjd med Skärholmen:

– Det är många utlandsfödda här. Det blir katastrof. Många röker i trappuppgången och det luktar kat i huset. Jag har astma, och har bett Stockholmshem att göra något. Men de gör ingenting.

Källor:

Valresultat i riksdagsvalet 2014 (Källa: valmyndigheten.se, Område: valdistriktet tunnelbanestationen ligger i)

Pris för en trerummare november 2015 (Källa: fastighetsbyran.se, Område: www.fastighetsbyran.se/plain/press#/documents/lista-bopriser-vid-tunnelbanan-50714)

Under 18 år = Befolkning under 18 år 2014-12-31 (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Födda utanför Europa 2014-12-31 (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Förvärvsarbetande 20-64 år 2013 (Källa: SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Högskoleutbildade = Eftergymnasiala studier kortare och längre än 3 år samt forskarutbildning 2015-01-01 (Källa: SCB:s utbildningsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Låginkomsttagare = Inkomsttagare med lägre förvärvs- och kapitalinkomst än 150 691 kronor 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Medianinkomst =  Förvärvs- och kapitalinkomst 2013 bland befolkningen över 19 år (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Borätt = Andel av totala bostadsbeståndet (Källa: SCB:s register över totalbefolkningen 2014-12-31 och SCB:s fastighetsregister 2015-01-01, Område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Rut-avdrag = Andel av befolkningen över 17 år med RUT-avdrag 2013 (Källa: SCB:s inkomst- och taxeringsregister, område: 300 meters radie från tunnelbanestationen)

Arbetslösa = Öppen arbetslöshet oktober 2015 i befolkningen 20-64 år (Källa: statistikomstockholm.se, botkyrka.se och huddinge.se, Område: stadsdelen tunnelbanestationen ligger i)

Följ ämnen i artikeln