Ny forskning: Så kan hästar ”tala” med oss

Publicerad 2016-09-26

Delfiner, fåglar och apor. En hel del djur har sagts kunna kommunicera med människor.

Nu kan ännu ett läggas till listan. Enligt ny norsk forskning kan hästar faktiskt "tala" med oss – om de får en morot, berättar BBC.

Hästar har länge setts som intelligenta djur – i varje fall bland ridentusiaster. Och nu får de vatten på sin kvarn.

Enligt ny forskning från ett veterinärinstitut i Norge kan hästar faktiskt kommunicera med oss människor, om än inte genom tal.

– Jag tror att vår studie ökar kunskapen om hästars kognitiva förmågor, dels om vad hästar faktiskt kan lära sig, och hur de tänker, säger forskaren Cecile Mejdell, till BBC.

Åt morot – gav svar

Genom att ge hästar morotsbitar som motivation har de 23 hästar som deltagit i experimentet lärt sig peka på olika skyltar för att visa om de vill ha ett hästtäcke på sig eller inte.

Hästarna fick öva cirka en kvart om dagen i två veckors tid. Det visade sig att djuren gärna ville ha ett hästtäcke när det blåste och var kallt, men helst slapp i soligt väder.

Experter som tittat på resultaten verkar tycka att studien är något i hästväg.

– Det här är verkligen en intressant och innovativ studie där man hittat ett sätt att förstå vad som pågår i hästars huvud, säger djurforskaren Karren McComb.

"Hästar kan kommunicera"

Mycket forskning har gjorts om huruvida exempelvis katter och hundar kan kommunicera med människor. Och att apor och delfiner kan göra det tycks stå utom tvivel.

Brittisk forskning från i år har även visat att hästar kan göra skillnad på glada och ledsna ansiktsuttryck hos människor.

– Den metod som vi använt visar att med hjälp av rätt verktyg så kan hästar kommunicera med oss, säger Cecile Mejdell.

Följ ämnen i artikeln