Biståndsministern får massiv internkritik

Publicerad 2013-04-15

Hyrde in konsultfirma för 330 000 kronor

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) får svidande kritik av sin egen personal.

Enligt personalen är bristen på ledning påfallande. Samtidigt känner de sig misstänkliggjorda av ministern, skriver tidningen Omvärlden.

Kritiken fick Carlsson att hyra in en konsultfirma för 330 000 kronor för att få hjälp.

Gunilla Carlsson, 49, biståndsminister (M)

Stora interna konflikter råder på Utrikesdepartementets biståndsdel. I en internrapport, där ett 30-tal tjänstemän på Utrikesdepartementet har intervjuats, framträder en mycket dyster bild av biståndminister Gunilla Carlssons (M) arbetsledning.

Misstänkliggör personal

I somras var situationen så allvarlig att Gunilla Carlsson anlitade konsultfirman Ramböll för att reda ut de interna konflikterna och hjälpa ministern styra arbetet.

Tjänstemännen på Utrikesdepartementet riktar i konsultrapporten hård kritik mot Carlsson. Personalen säger att det är brist på ledning och målsättning. Samtidigt känner de sig misstrodda och misstänkliggjorda av biståndsministern och hennes politiska stab. Den politiska ledningen beskrivs som sträng, formalistisk och detaljinriktad.

Men rapporten visar en ömsesidig förtroendebrist. Den politiska ledningen upplever samtidigt att de inte kan lita tjänstemännen.

Konsulthjälp för 330 000

Ramböll konstaterar en tydlig avsaknad på styrning. I rapporten skriver konsultbolaget att de problem som framförs "är symtom just på bristande lednings- och styrningsstruktur".

Summan för konsultutredningen landade på 330 000 kronor, rapporterar Ekot

SR Ekot: Att det samstämmigt kommer så mycket kritik mot dig som chef för den här verksamheten. Har det fått dig att fundera på att byta jobb?

– Det är nog inte jag som ska fundera på om man ska byta arbete. Det är andra som ger mig ett förtroende att förvalta en stor del av statens utgifter och har den viktiga uppgiften att sköta svenskt bistånd, säger Gunilla Carlsson.

SR Ekot: Var det värt de pengarna?

– Det är väl en fråga man alltid kan ställa sig. Jag kan bara svara att jag behövde få extern hjälp för att vi skulle skapa en process som gjorde att vi tog tag i utmaningar. Därför är min bedömning att det var värt det.

"Ett system som kollapsat"

Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap, säger till Ekot att förtroendebristen är allvarlig.

– Ja, alltså, jag har ju hållit på med det här i många år, i nu snart 30 40 år, och studerat regeringskansliet. Det här är första gången jag sett en sådan rakt på, enkel och direkt beskrivning av ett system som har kollapsat, säger han till Ekot.