Frankrike bombade IS-mål

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-15

Mindre än två dygn efter attentaten i Paris kom Frankrikes svar.

Under söndagskvällen bombade franska stridsflyg IS-fästen i syriska Raqqa.

– Frankrikes svar kommer att bli skoningslöst, sa François Hollande vid en presskonferens på lördagen.

Vid 20-tiden på söndagskvällen lyfte tio franska stridsflygplan mot Raqqa i de norra delarna av Syrien – staden som brukar beskrivas som huvudstad i Islamiska statens egenutropade kalifat.

Några timmar senare berättade det franska försvarsdepartementet att man genomfört det största bombanfallet i Syrien sedan operationen inleddes i september 2014.

”De massiva bombräderna inleddes simultant från Förenade arabemiraten och Jordanien”, skriver departementet i ett uttalande.

”Tio stridsflyg fällde tjugo bomber”, fortsätter man.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att var målet för flyganfallet var en av IS rekryteringsbaser. Övningsområden, en sambandscentral och flera ammunitionsdepåer uppges ha förstörts av bomberna.

Hollande: ”Betraktar det som en krigshandling”

Bombräden genomfördes mindre än 48 timmar efter de blodiga attentaten i Paris, där 129 människor dog och över 300 skadades.

Vid en presskonferens på lördagen sa Frankrikes president François Hollande att Islamiska staten tagit på sig dåden.

– Vi betraktar det som en krigshandling, sa Hollande.

– Frankrike kommer att vara skoningslöst mot barbarerna i Islamiska staten, fortsatte han.

Spårat kommunikation med IS i Syrien

Under söndagen framkom uppgifter som stärkte kopplingarna mellan IS och terroristerna.

Enligt New York Times har underrättelsetjänster i både USA och Europa lyckats spåra kommunikation mellan terrorcellen i Paris och kända IS-medlemmar i Syrien.

Tidningen skriver att informationen var krypterad, antingen genom en avancerad krypteringstjänst eller en vanlig meddelandeapplikation som till exempel WhatsApp.

Putin och Obama diskuterade strategi mot IS

Tidigare på dagen samlades ledarna för G20-länderna i turkiska Antalya. Mötet avhandlade bland annat attentaten i Paris.

Enligt nyhetsbyrån AP diskuterade ledarna hur Islamiska staten ska bekämpas, men hittills har få detaljer från mötet läckt ut.

Barack Obama beskrev händelserna i Paris som en ”attack på den civiliserade världen” och Vladimir Putin underströk vikten av samarbete i kampen mot IS.

– Det enda sättet att hantera terrorhotet är genom gemensamma insatser från hela världen, sa han.