Aleksijevitjs vän: ”Jag kommer att gråta av glädje”

Publicerad 2015-10-08

En författare som gett röst åt det tysta och bortglömda vitryska folket. Så beskrivs Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

– Jag träffar henne i kväll. Jag kommer att gråta av glädje och krama om henne, säger Kajsa Öberg Lindsten, som översatt flera av böckerna till svenska.

Svetlana Aleksijevitj svenska översättare Kajsa Öberg Lindsten skrattar när hon svarar i telefonen.

– Hon är en kär vän. Jag är oerhört lycklig att denna djärva genre i den ryska litteraturen belönas som den är värd.

Svetlana Aleksijevitj är född 1948 uppvuxen i Sovjetunionen. Hon utbildade sig till journalist i Minsk och arbetade för olika tidningar innan hon började skriva böcker.

Agenten Galina Dursthoff beskriver Aleksijevitjs böcker som en egen genre, romaner fyllda av röster som kan skapa mycket större förståelse för historien än vetenskapliga uppsatser.

Efter fem böcker i sviten ”Utopi” eller ”Historien om det röda folket”, som handlar om Sovjetmänniskan, arbetar Svetlana Aleksijevitj nu med en bok om kärlek.

Kajsa Öberg Lindsten håller med om att Aleksijevitj är en unik författare.

Vad kännetecknar hennes böcker?

– Det är levande röster, hon intervjuar folk men skriver inte reportage utan det är en slags tankemässig musik. Hon är oerhört viktig för många människor som känner att hon gett dem deras sanna historia tilbaka i form av stor litteratur. Det är svårt att förstå när man bor i lugna Sverige hur det är att leva i tystnad och lögn, säger Kajsa Öberg Lindsten.

Hon är just nu på väg till Minsk för att träffa Svetlana Aleksijevitj tillsammans med dokumentärfilmaren Stefan Julén.

– Jag sitter på Arlanda och visste inte hur det gått förrän folk började ringa, säger hon lyckligt.

Gör inget väsen av sig

Litteraturexperten Inga-Lina Lindqvist, som själv är från Vitryssland, eller Belarus som hon hellre använder, säger att beskedet mottagits positivt på sociala medier i landet.

– Det belarusiska folkets självbild är att vi inte klagar och inte gör något väsen av oss. Att lidandet som människor gått igenom nu kommer att uppmärksammas runtom i världen betyder oerhört mycket.