Räddade 60 flyktingar i sjönöd på Lesbos

Publicerad 2015-10-01

Riksdagspolitikern: Det här får inte fortgå

Läget på Lesbos i Grekland är fortfarande akut, säger riksdagspolitikern Magnus Manhammar (S), som just varit på plats och katastrofarbetat.

– Det är frivilliga volontärer som räddar människor från att drunkna. Situationen är helt absurd, säger han.

Den senaste veckan har Magnus Manhammar varit på den grekiska ön Lesbos som privatperson och jobbat som volontär under den pågående flyktingkrisen. Lesbos har fått ta emot tusentals flyktingar de senaste veckorna, bara i huvudstaden finns just nu närmare 20 000 människor på flykt.

– Det har varit omtumlande. Det är en brittisk familj som koordinerar mycket av hjälparbetet från sitt hem. Där samlas volontärerna och får information. De stora hjälporganisationerna syns knappt till på den norra delen av ön där dit de flesta flyktingarna kommer, säger han.

Varje dag har Magnus Manhammar och hans vänner tagit emot överfulla båtar med flyktingar på stranden.

– Många föräldrar kan inte simma. De räcker över barnen så fort någon når fram till dem, för de är rädda att båten ska kantra, säger han.

Hängde vid båten

En av dagarna var det blåsigt och kallt. En båt med ett 60-tal flyktingar drev in på ett farligt område med mycket klippor.

– Det vällde in vatten i båten, föräldrarna försökte skydda barnen. Motorn slutade fungera och vi såg hur några försökte ro, men vindarna var för starka.

När båten kommit närmare gav sig Magnus och flera andra ut och hängde vid den för att den inte skulle kantra. Barnen togs i land först och därefter de vuxna. Många var kraftigt nerkylda och ett barn var okontaktbart, men kvicknade till efter en stund. Volontärerna svepte in henne i räddningsfiltar bakom ett provisoriskt vindskydd av staplade flytvästar.

– Vi lyckades rädda alla, men samma dag drunknade en mamma och ett barn en bit bort, säger Magnus Manhammar.

Bebisen somnade på axeln

En annan dag i veckan tog han emot en femmånaders bebis från en båt. Hon somnade utmattad på hans axel medan han vadade till stranden.

– Man gråter mycket. Man är glad för de som klarar sig, ledsen för de som inte gjort det, arg på situationen – allt på samma gång. Bebisen kunde senare återförenas med sina föräldrar, säger han.

Det fanns också glädje under veckan. Med insamlade medel ordnade Manhammar och hans vänner högtiden Eid al-adha för 4 000 människor i flyktinglägren på ön.

– Barnen fick frukt, en godisbit och en liten leksak. Det var obeskrivligt att se barnens glädje och att de fick glömma var de var en stund.

På torsdagen kom Magnus Manhammar hem till Sverige igen.

– Detta får inte fortgå. Det måste finnas lagliga vägar till EU för att söka asyl. Ingen ska behöva riskera livet på rangliga båtar, säger han.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln