Bombdådet kan gynna Erdogan

President Erdogan har de senaste åren visat upp en alltmer auktoritär sida.

BEIRUT. Än vet vi inte vem som ligger bakom attentatet.

Men den som gynnas mest av det fruktansvärda dådet är förmodligen president Tayyip Erdogan och hans parti AKP.

Chansen är stor att väljarna inför nyvalet om tre veckor blir mer benägna att rösta för den sittande makten.

Man behöver inte vara konspirationsteoretiker för att hitta ett stort antal möjliga gärningsmän till bombdådet.

Det kurdvänliga partiet HDP har redan anklagat den turkiska staten för att ligga bakom attentatet.

Hur märkligt och fruktansvärt det än kan låta så är det faktiskt ingen omöjlighet.

Det val som hölls i början av sommaren resulterade i ett blockerat läge eftersom det styrande AKP inte fick egen majoritet och vägrade göra nödvändiga kompromisser för att regera tillsammans med HDP eller övriga partier.

Istället inledde president Erdogan en militär offensiv mot den väpnade kurdiska gruppen PKK som slåss för en självständig kurdisk stat. PKK är terroriststämplade av bland annat EU.

Detta trots att en av hans stora framgångar varit att inleda en fredsprocess med PKK för att få slut på ett 30-årigt inbördeskrig.

Fram till offensiven hade vapnen i stort sett tystnat och PKK dragit sig tillbaka till baser i gränstrakterna med Irak.
De flesta oberoende bedömare som följer turkisk politik är av uppfattningen att ett viktigt skäl för Erdogan att åter attackera PKK var att skapa en känsla av rädsla och osäkerhet i landet.

Ju farligare och instabilare som landet framstår desto fler väljare skulle överge HDP, var tanken. Istället skulle de rösta på det parti som skapat stabilitet i Turkiet de senaste tio åren, Erdogans eget AKP.

Bombattentatet kan få samma effekt. När människor blir rädda för att det åter ska bli inbördeskrig är det troligt att AKP gynnas.

President Erdogan har de senaste åren visat upp en alltmer auktoritär sida. Han har flera gånger försökt förbjuda sociala medier som facebook och twitter. Han hotar chefredaktörer och beordrar dem att sparka kritiska journalister.

Det är som Erdogan anser att han är den enda person i landet som är tillräckligt kompetent för att fatta beslut. När inte saker blir som han vill blir han irriterad och som PKK-offensiven visar tvekar han inte att spilla människoliv för att få sin vilja fram.

Därmed inte sagt att Erdogan ligger bakom dagens attentat. Det skulle vara fullständigt förödande för honom om något sådant kom fram. Men bara det faktum att många i oppositionen misstänker att det förhåller sig så vittnar om hur illa läget är i turkisk politik.
Det finns starka nationalistiska krafter i det turkiska samhället som vill besegra PKK militärt och kan ligga bakom attentatet. Grupper som inte nödvändigtvis kontrolleras av Erdogan.

Det prokurdiska partiet HDP:s valmöten har attackerats många gånger. Både i förra valrörelsen och den här.

Att attentatet kommer så tätt inpå valet den 1 november gör att det ligger nära till hands att koppla ihop dem.

Men det kan finnas andra förklaringar.

Islamiska staten har blivit allt aktivare i Turkiet. Eftersom de enda på slagfälten i Irak och Syrien som verkligen slåss mot IS är olika kurdiska väpnade grupper så finns det en naturlig fiendskap mellan IS och kurderna.

IS har tidigare genomfört ett antal terrordåd i Turkiet. Ett av det blodigaste var attentatet i juli i Suruc mot en sammankomst av socialistisk ungdomsaktivister.

Samtidigt som Erdogan inledde sin nya offensiv mot PKK så började Turkiet också att mer aktivt bomba IS-fästen i Syrien som en del av den USA-ledda koalitionens kampanj.

Men om IS vill angripa den turkiska staten hade de knappast valt att bomba en kurdvänlig fredsdemonstration.