Flott nytt år

Uppdaterad 2018-12-27 | Publicerad 2016-01-01

I dag botar svenskarna sin baksmälla med pizza - så blev den nationalrätten på årets första dag

Glöm champagne och hummer.

Dagen efter nyårsafton är pizzans dag.

Här är historien om hur den flottiga brödbiten hamnade på var och varannan svensks tallrik.

– Pizza har blivit svensk husmanskost, säger ”pizzaexperten” Mårten Mellberg.

Tipsa |
Aftonbladet

I dag släpar sig miljontals svenskar ur sängen, bakfulla och med ett starkt sug ­efter fett och kolhydrater. På nyårsdagen äter vi mer pizza än någon annan dag på året. Försäljningen ökar med mer än 160 procent, enligt en undersökning gjord av online­pizza.se. Och det är inte vilken variant som helst som gäller. Den ohotade klassikern är en riktigt saftig kebabpizza.

Den anrika rätten - fast på den tiden ­utan kebab - nådde Sverige först på 1940-­talet. Men dess historia är betydligt äldre än så.

Pizzan har en förhistoria i flera kulturer. Redan antikens greker bakade platta bröd och la olika fyllningar på toppen och år 997 förekom ordet pizza på medeltidslatin. Fast de flesta vill ändå mena att rätten föddes i Neapel. Där bakades pizzor med ost på 1600-talet och cirka hundra år senare slog tomaten igenom och rätten blev mer lik hur den ser ut i dag.

Margherita uppfanns 1889

Den mest ursprungliga varianten av den mer moderna pizzan, ”pizza Margherita”, bakades för första gången en junidag 1889 nära slottet i Neapel. Drottning Margherita av Savoyen var på besök med sitt gemål kung Umberto, och hungrade efter en ­lokal specialitet. Kocken Raffaele Esposito kallades in och drog genast ihop en skapelse med tomat, mozzarella och basilika. H­ennes kungliga höghet Margherita blev mycket förtjust.

– Rött, vitt och grönt - som italiens flagga. Han gjorde pizzan som en hyllning till drottningen, säger Mårten Mellberg, som för några år sedan gjorde utställningen ”Smaka vår läckra pizza” på Arbetets m­useum.

1947 kom 300 italienare till Västerås för att jobba på Asea. De hade ett fåtal krav, ett av de viktigaste var att serveras italiensk mat, så vid barackerna där de bodde öppnades restaurang Sjöhagen som serverade pizza.

Samtidigt öppnade Luciano Frati en italiensk restaurang i Stockholm, Fratis Tre Remmare, där pizza serverades som lunch på lördagar. Men bara ett kort tag - rätten var inte tillräckligt fin för hans kök. På Fratis fanns dock en smörgåsnisse vid namn Giuseppe ”Peppino” Sperandio som insåg pizzans fulla potential.

– Han blev så småningom Sveriges ­första pizzakung, säger Mårten Mellberg.

Målgruppen var ungdomar

1969, året efter att krögaren Bengt Wedholm lanserat en pizzadel på Östermalmsrestaurangen Östergök, öppnade Peppino landets första riktiga pizzeria - Pizzeria Piazza Opera på Gustav Adolfs torg i huvudstaden.

– Han uppfann dessutom enligt uppgift pizzasalladen. Den var billigare än vanlig sallad och kunde stå framme länge utan att bli dålig, säger Mårten Mellberg.

Att gå på restaurang på den här tiden var högtidligt. På borden låg vita dukar. Men inte hos Peppino. Där var maten billig, målgruppen var ungdomar och han var noggrann med vilka han anställde: unga, snygga killar. I Stockholms halvdöda nöjesliv stack de fullsatta pizzeriorna med sin l­evande musik ut. Det dröjde inte länge förrän Peppino hade byggt ett helt imperium.

– Den stora ungdomsgenerationen då, de som senare kom att kallas köttberget, började gå ut och ville uppleva något annat. Det var progressiva ungdomar som ville testa något nytt och de började köa till ­pizzeriorna där unga, snygga killar i tajta kläder drog. Den stora världen svepte in över Sverige. Tidsandan var mogen för ­pizza. Det var en dynamisk tid, säger M­årten Mellberg.

Snart spred sig pizzeriorna till lands­orten. De kom för att stanna. I dag finns t­usentals över hela landet.

Nyheter som suktar eller äcklar

Andra invandrargrupper kom in i branschen med andra matinfluenser. På 80-­talet började vi slänga på bearnaisesås och varianter som kebabpizza och hamburger­pizza gjorde succé. Tio år senare blev de amerikanska sorterna med tjock botten populära. På 2000-talet gick branschen tillbaka till rötterna och satsade på vedungsbakade, tunna bottnar med lyxiga italienska fyllningar.

Varje år får vi minst en ny extrem pizzasnackis att sukta efter eller äcklas åt. I somras pratade folk från hela Sverige om att ta sig till Piteå för att testa en vulkanpizza med skinka, bacon, salami, oxfilé, pommes frites, grönsaker, bearnaisesås och vitlöksdressing. År 2007 uppfanns Calskroven i Skellefteå - ett mästerverk bestående av en hamburgertallrik med pommes som bakats in i en calzone. Och i Arvidsjaur slog julpizzan igenom 2011 med bland annat prinskorv, köttbullar, lax och rödbetssallad.

– En av pizzaägarna jag intervjuat sa att du kan inte dricka rödvin till kebab, men du kan dricka rödvin till pizza. Pizza kan vara både fint och enkelt - det går att göra som man vill. Det går lika bra att lägga på pommes som mozzarella och prosciutto, det finns en stor variationsmöjlighet, säger Mårten Mellberg.

– Pizza har blivit svensk husmanskost.

De populäraste pizzorna 2015

Egenkomponerad 35,1%

Kebabpizza 11,2%

Vesuvio 5,9%

Capricciosa 4,5%

Hawaii 4,3%

Margherita 1,3%

Kycklingpizza 1,1%

Övriga 35,6%

Pizzor vi minns

Vulkanpizzan med skinka, bacon, salami, oxfilé, ­pommes frites, grönsaker, bearnaisesås och vitlöksdressing.

Calskroven är en calzone där en hamburgare med pommes frites bakats in.

Julpizzan med saffranssås, prinskorv, ägg, majonnäs, potatismos, kalkon, kallrökt lax, köttbullar, julskinka, senap, ansjovis, ­räkor, äppelmos, brunsås, rödbetssallad och lingon.

Tamars special med tomat, ost, ananas, glass och chokladsås.

Plankpizzan toppas med ­oxfilé och ­gratinerat ­potatismos.

Pizzaghettin innehåller tomat, ost, köttfärssås, ­spaghetti, vitlöksyoghurt och lök, ­halvinbakad.

Stora Norrland med renkött, väster­bottenost och hjortron.

Frukostpizzan med yoghurt och flingor

Rödingpizzan med röding, kantareller, ­hollandaisesås, hackat ägg och lök.

Visste du  att?

Svenskarna älskar sås på pizzan – helst kebabsås, tätt följt av b­earnaisesås och vitlökssås.

De vanligaste pizzaingredienserna efter tomatsås och ost är skinka och lök. Trots det är lök den minst omtyckta ingrediensen, och den som flest plockar bort. Pommes frites har under 2015 klättrat till plats 16 på topplistan.

Coca-cola är den populäraste drycken till pizza.

Billigast pizza hittade du åtminstone 2014 i Södertälje och Malmö. De d­yraste pizzorna fanns i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln