Portade svenskar "stödde statskupp"

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-06-01

Ryssland säger nu att listan med de 89 EU-medborgarna som inte får resa in i landet är ett svar på EU:s sanktioner. Personerna anklagas för att aktivt ha stöttat "statskuppen" i Ukraina.

– Det ett propagandaspel för att desinformera och flytta fokus från det verkliga problemet – att Putin bedriver krig mot ett annat land, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som är en av åtta svenskar på listan.

Kreml går nu i svaromål mot EU:s högljudda protester efter att unionen i förra veckan fick ta emot en svartlista över personer som Ryssland i tysthet försett med inreseförbud.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kallar vid en pressträff i Moskva EU-ländernas invändningar "absurda och kinkiga" och anklagar unionen för att sätta politiken över folkrätten. Personerna på listan har "aktivt stöttat en statskupp" uppger Lavrov.

Ville hemlighålla listan

UD har dock inte mottagit några närmare anklagelser.

– Vi har som förklaring fått att listan är ett svar på EU:s sanktioner. Men vi har ännu inte fått något svar på varför dessa personer är uppsatta på listan, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst till TT.

Hon säger att UD varit i kontakt med alla utom en av de åtta svenskar det rör sig om.

Enligt EU-tjänstemän ville Ryssland att listan skulle hållas hemlig, men den har alltså offentliggjorts.

– Vi lät bara våra partners i EU veta att vi också har en svart lista. Vi ville inte följa EU:s dåliga exempel och lansera en högljudd kampanj genom att publicera namnen, säger Lavrov enligt AFP.

”Förtryck av mänskliga rättigheter”

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, som är en av åtta svenskar på listan, kallar anklagelserna för en del av Putinregimens propaganda.

”Det Putin kallar statskupp var en demokratisk avsättning av en korrumperad despot som beordrade dödsskjutningar”, skriver han på Twitter.

Till Aftonbladet säger han:

– Om man med att ”stödja en statskupp” menar alla de som stödjer Ukrainas självständighet och rätten till en egen demokratisk utveckling är det väldigt många som kommer att hamna på Putins lista. Jag tar den här typen av påståenden för vad de är, ett propagandaspel för att desinformera och flytta fokus från det verkliga problemet i Ukraina – att Putin bedriver krig mot ett annat land.

Följ ämnen i artikeln