De misstänktas mor: Mina söner hittade handsken

Uppdaterad 2015-06-16 | Publicerad 2015-06-15

KREKENAVA/STOCKHOLM. 17-åriga Lisa Holms handske var det första fyndet i det massiva sökandet.

Nu uppger de misstänktas mamma att det var bröderna som hittade den i ladan där de arbetat, uppger Expressen.

I den lilla byn i centrala Litauen bor bara några hundra personer. Längs slingriga grusvägar ligger nedsläckta villor.
Men i ett lyser det.

Familjen till de anhållna bröderna är fortfarande vaken när Aftonbladet träffar dem sent på måndagskvällen.
Ute på gården skäller flera hundar när mamman öppnar. Även systern är där.
– Jag tror inte att det är sant. Jag kan inte tro att mina bröder skulle kunna göra något sådant här, säger hon.
Systern säger att det är ungefär två år sedan bröderna flyttade till Sverige. Sen vill hon inte prata mer.

Pratade med sin mamma

Men tidigare under måndagen pratade familjen med Expressen och berättade då att de dagen efter att Lisa, 17, försvann pratade  med de nu anhållna litauiska bröderna.

Måndagen den 8 juni hade bröderna hört av sig till sin mamma hemma i Litauen och då berättade de att de hade hittat den handske som var det första fyndet i sökandet efter flickan.

– Min äldste son hittade en handske i den lada där han arbetade på måndagen. Han lyfte upp den, tittade på den och lade tillbaka den. Hans svenske chef gjorde det också, säger brödernas mamma till Expressen.

Hon berättar också att polisen då sagt till dem att de inte fick arbeta mer där. Polisen tog också dna-prov från bröderna under den veckan enligt de anhöriga. Även TV4 rapporterar att bröderna tidigt i utredningen fick lämna dna.

Gick med handsken till polisen

Arne Jönsson som äger stora delar av marken där sökandet efter Lisa har utspelat sig har tidigare berättat om handsken som hittades i ladan på andra sidan vägen från kaféet där 17-åringen arbetade.

– Vi var på arbetsplatsen som var mittemot och helt plötsligt när vi står och pratar ser vi en del av klädseln som ligger på golvet mittemot, säger han till P4 Skaraborg.

Lägre misstankegraden

Han säger till radion att de gick med handsken till polisen direkt.

Brödernas mamma säger att hon tror att hennes söner misstänks för att de innan Lisas försvinnande ”befunnit sig i en verkstad cirka 100 meter från platsen där Lisa Holm hittades, utan kunna ge en god förklaring till varför de var där” skriver Expressen.

Hon uppger också att det ska finnas personer i Sverige som sett bröderna minuter innan 17-åriga Lisa Holm skickade ett sms till sin pappa och sedan försvann. Enligt Expressen säger mamman att människor som finns på plats i Kinnekulle som har sett hennes söner dricka kaffe på trappan till sin bostad åtta minuter innan Lisa skickade meddelandet.

Häktningsframställan under tisdagen

Polisen har varit förtegna kring sina misstankar mot männen som är anhållna som skäligen misstänkta för mord, den lägre misstankegraden.

– Vi har en häktningsframställan som måste vara inne i morgon. Den kräver att åklagaren har god bevisning för vad han påstår, att två personer är misstänkta för mord och en för skyddande av brottsling. Det måste styrkas inför häktningsframställan, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen region Väst, tidigare under måndagen til Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln