Amerikaner rädda – för Obamas invasion

Publicerad 2015-07-15

Misstron mot regeringen når nya höjder i Texas

I dag drar militärövningen Jade Helm 15 i gång i sju delstater i sydvästra USA.

Men amerikaner i landets sydvästra delstater är livrädda för att det är början på en invasion.

Militärövningen Jade Helm 15 möts av hårt motstånd, främst i Texas. Invånare har satt ihop en kontraoperation, Counter Jade Helm, som ska övervaka militären när de rullar in i sina humvees på onsdagen.

350 frivilliga i Texas har erbjudit sin hjälp med att ska samla in information för att lägga ut den på internet. De ska hålla kontakt via appar på sina telefoner och det finns planer på att flygspana i området.

– Varför Jade Helm existerar vet vi inte riktigt, säger Eric Johnston, som ske leda ett övervakningsteam i centrala Texas enligt The Guardian.

"Rutinövning"

USA:s militär beskriver operationen, som ska pågå i två månader, för en rutinövning där man ska träna på grundläggande krigsföring i terräng som liknar Mellanöstern, där de flesta av landets militära operationer äger rum.

Men man möts av en stark misstro bland lokalbefolkningen. Det började i mars när radioprataren Alex Jones, som byggt sin karriär på att komma med sensationella påståenden, inför sin enorma lyssnarskara berättade att han kommit över militära dokument.

En karta där delstaterna Texas, Utah och delar av Kalifornien markerats som "fientliga". Han tolkade det som att den Obama-ledda regeringen steg för steg planerar en invasion.

– Nu är detta bara en täckmantel för att sätta in militären på gatorna... Det här är en invasion, sa han enligt Boston Globe.

Skepticismen har nått upp på högsta nivå i Texas, där guvernören Greg Abbott i april beordrade Texas delstatsgarde att övervaka den federala militäroperationen.

Han sa att Texasborna litar på USA:s militär, men inte på presidenten Barack Obama.

Galna rykten

Det fick konspirationsteorierna att börja bubbla i olika forum på nätet. Det hjälpte inte att ledningen för landets särskilda operationer, "special ops", svarade att kartan är fiktiv och en del av planen för övningen. Rykten tog form och visade sig särskilt på de frågor en militärofficer fick svara på under ett politiskt möte i april.

Nej, militären ska inte beslagta vapen. Skulle Walmart-affärer ska inte stängas och omvandlas till fängelser för politiska motståndare. Nej, övningen är inte heller förberedelser inför ett tredje världskrig.

– Jag tror inte på en enda sak han just sa, sa Jim Dillon, en entreprenör som kört 11 mil för att delta på mötet. Den samlade folkskaran applåderade enligt Boston Globe.

När ett utbrott av listeria stängde glassföretaget Blue Bells fabrik cirkulerade rykten om att de tomma glassbilarna skulle användas till att transportera döda kroppar. Andra konspirationsteorier talade om hemliga underjordiska tunnlar till Mexiko och Kanada.

Chuck: "Mer än en militärövning"

Några veckor senare gick även actionhjälten Chuck Norris ut och sa att operationen "troligtvis är mer än bara en militärövning". Och att man inte kan lita på regeringen.

Han backade om att ha sagt att operationens mål är att ta över Texas, men då var skadan redan skedd. Många Texasbor var redan övertygade om att "övningen" är ett första steg där Barack Obama ska konfiskera deras vapen och stänga in dem på interneringsläger, skriver The Guardian.

Programledaren Jon Stewart syftade på Texas smeknamn och svarade med att kalla de som tror på en invasion för "Lone Star lunatics" och den republikanske ex-senatorn Todd Smith anklagade Abbott för att "ge efter för idioter".

Försvarsministerns Ashton Carter svarade kort på frågan om militären planerar att ta över Texas:

– Nej.

Följ ämnen i artikeln