De anhöriga har fått träffa svenskarna

Publicerad 2011-12-23

"Det är som David
mot Goliat"

”David mot Goliat” Svenskarna bor med 200 andra fångar – på en yta mindre än en tennisbana. Martin Schibbye och Johan Persson har fått stort stöd hemifrån.

De fängslade svenskarna i Etiopien – Martin Schibbye och Johan Persson – har i dag fått träffa sina anhöriga för första gången sedan domen meddelats.

– De är otroligt starka. Det är ofattbart att se, säger Kjell Persson, pappa till Johan.

Under en timme i eftermiddags, svensk tid, fick de fängslade journalisterna Martin Schibbye, 31 och Johan Persson, 29 träffa sina anhöriga. 

Aftonbladet når Johans pappa Kjell Persson precis efter att han lämnat Kality-fängelset.

– Vi fick prata med dem i en timme, vi satt på ett kontor i fängelset och kunde prata ostört, säger han.

"David mot Goliat"

Svenskarna bor på en yta mindre än en tennisbana som de delar med 200 andra fångar. Kjell Persson berättar att de har fått ett enormt stöd från medfångarna, som betraktar dem som oskyldiga. De har dessutom fått träffa en protestantisk fängelsepräst som gett dem mycket stöd och beskriver deras kamp som "David mot Goliat".

– De hade naturligtvis hundratals frågor om omvärldens reaktioner och de blev oerhört glada när de fick höra om stödet hemifrån, det betyder mycket.

Inte bestämt sig om överklagan

Efter att domen meddelats i onsdags riskerar svenskarna ett straff på minst 11 år. Innan den 10 januari måste de bestämma sig för om de tänker överklaga domen eller erkänna och försöka bli benådade.

– De har inte bestämt sig för vad de ska göra ännu utan tänker stämma av med sina etiopiska advokater. De resonerade fram och tillbaka med oss men har inte tagit något beslut ännu.

Hade med sig julmat

De anhöriga fick lov att ta med sig flera kassar mat, rågbröd, julgodis samt några böcker som de överlämnade. I natt åker de anhöriga hem till Sverige igen. Kjell Persson mår efter omständigheterna bra.

– Jag gör allt för Johan. Det är viktigt att vi kan stödja och delta i den här processen, säger han.