”Jag fick ringa upp tio gånger”

Uppdaterad 2011-12-22 | Publicerad 2011-12-21

Här är vinstutdelarnas vildaste vinnarhistorier

Mannen som skällde ut Svenska Spels vinstutdelare efter jättevinsten är redan en riksspridd historia – och ett klassiskt undantag.

Spelbolagens vinstutdelare, jultomtar året runt, har mött hundratals storvinnare och mer glädje än kanske några andra svenskar.

Här berättar fyra av dem om sina bästa minnen – som mannen som behövde tio samtal för att fatta vad som hänt...

”Hon skrek så jag fick tjut i öronen”

Kim Kärnfalk, vinst­utdelare, Postkod­lotteriet:

– Jag delade ut pengar i Solna till en thailändsk kvinna. Hon vann 10 000 kronor, men skrek så mycket att jag fick tjut i öronen, som efter en hög rockkonsert. När jag sade att hon inte vunnit så mycket pengar svarade hon ”Det skiter jag i, jag har aldrig vunnit något i mitt liv!”. ­Sedan skrek hon i tio minuter.

– En jättefin grej var när jag skulle dela ut 100 000 kronor till en blind kvinna. Hon trodde inte på oss. Det är svårt att övertyga någon som inte ser, hon trodde att det var någon som härmade min röst. Men när jag tog hennes hand och la den på kameran förstod hon att det var på riktigt. Då började hon gråta. Det var en häftig upplevelse.

”Då sa han: ’Jävlar Roffe, vad du vrängt rösten bra’”

Pierre Jonsson, spel- och vinnarambassadör, Svenska Spel:

– En söndagsförmiddag fick jag tag på en ensamstående trebarnsmamma som arbetade på fabrik och tjänade 16 000 kronor i månaden. Jag kunde gratulera till 2,2 miljoner på Lotto.

– Först tjöt hon, sedan började hon gråta, sedan skrattade hon, sedan pratade hon om allt på en gång, ”Kom över på kaffe och bullar!”, ”Nu kan jag köpa bil!”.

– Det märktes att pengarna hamnade på rätt ställe, hon var så evigt tacksam. Där har jag både kaffe och bulle innestående, den saken är klar.

– I höstas ringde jag en man som blev miljonär. Först var han lite tveksam och trodde inte på att han vunnit. Sedan berättade han att familjen haft det tufft ekonomiskt. Han slutade med att säga att ”Änglar finns, och du är en av dem.” Sådant värmer.

– Sedan har vi killen som absolut inte trodde att han vunnit två miljoner. ”Jag hör att det är Roffe”, sa han. Jag fick ringa upp igen. Då sa han ”Jävlar Roffe, vad du vrängt rösten bra”. Efter tio samtal förstod han att det var på riktigt. Då var första kommentaren ”Nämen fasen, jag har blivit miljonär – jag måste ringa Roffe!”

"Vi var rädda att hon skulle få en hjärtattack"

Sandra Dahlberg, ”jultomte året runt”, Postkodlotteriet:

– En kvinna i Visby vann 38 miljoner kronor. Hon kunde nästan inte hämta andan när hon fick beskedet. Vi stod bakom för att ta emot henne om hon ramlade, vi var rädda att hon skulle få en hjärtattack. Sedan var hon som en strålande sol i flera veckor.

– En väldigt stor reaktion inträffade i Solna, när en ung invandrarkille vann 300 000 kronor. Han gick ner på knä på marken och tackade oss. Nu skulle han kunna betala sina skulder.

– En äldre herre i Kortedala vann 25 miljoner. Han hade levt sparsamt. Han tog ut alla släktingar och vänner på krog för att äta filet mignon med deras ”goa bärnässås”, och köpte en ny kaffebryggare på Ica. Vissa ändrar inte sina vanor för att de vinner mycket pengar ...

– En vinnare i Umeå hade det slitigt på jobbet, och hade aldrig fått ekonomin att gå ihop. Hon sa bara att ”I morgon går jag och säger upp mig, det är det första jag gör.”

"Hon var som tokig och skrek 'Åke – tack tack!'"

Leif ”Loket” Olsson, programledare, Bingolotto:

– En tjej från skånska Klippan vann 18 miljoner på Klöverhjulet. Hon blev så nervös så det enda hon sa var ”Det räcker, det räcker, det räcker.” Det är klart att hon blev glad, men inte så att hon hoppade rätt upp.

– En polsk tjej som ”vann hästen” – lika mycket pengar som en häst sprang in på Solvalla – blev alldeles till sig. Hon slängde sig rätt på travkusken Åke Svanstedt så att han ramlade baklänges ut i banan. Han visste inte vad det var frågan om. Hon var som tokig, och skrek ”Åke – tack, tack!”