Varnar för terrorattack mot mål i Norge

Publicerad 2014-07-24

Norge kan inom några dagar komma att drabbas av en terrorattack.

– Vi fick nyligen information med anknytning till en extrem grupp i Syrien som kan ha för avsikt att genomföra en terrorhandling i Norge, säger säkerhetspolisens chef Benedicte Bjørnland.

Den norska säkerhetspolisen har fått uppgifter om att ett terrorattentat kan genomföras inom kort tid.

Hela landet har höjd terrorberedskap.

– Det vi fått information om är att det handlar om en tidsavgränsad period. Om det handlar om fem dagar eller tio dagar är otydligt för oss, men det kommer inte att vara fram till jul, säger Benedicte Bjørnland.

Bjørnland och polischefen Vidar Refvik kommenterade det möjliga hotet på en presskonferens på torsdagen.

Den norska justitieministern Anders Anundsen (Frp) avbröt sin semester för att närvara.

Enligt Anundsen är det inte ovanligt att regeringen får den här typen av information, men nu har de lyckats verifiera hotet.

– Extrem islamism utgör fortfarande det mest extrema hotet mot Norge. Det har länge pågått rekrytering av extrema islamister i Norge, och Syrien anses vara den främsta arenan för den typen av rekrytering, säger han enligt Aftenposten.

Har stridit i Syrien

Den planerade attacken ska ha kopplingar till norrmän som stridit i Syrien, enligt uppgifter till den norska säkerhetspolisen, PST.

– Vi har fått information om att det är personer som deltagit i stridshandlingar på marken i Syrien. Vi håller alla möjligheter öppna. Vi kommer att jobba intensivt för att få en klarare hotbild, säger Benedicte Bjørnland.

PST säger att de för tillfället inte vet var personerna som planlagt terrorhandlingen befinner sig.

– Vi vet inte vilket mål, vem som står bakom eller hur ett sådant mål är planlagt att genomföras, säger Bjørnland.

De arbetar nu med att verifiera uppgifterna med underrättelsetjänsten, enligt Bjørnland. Hon säger att de är försiktiga med att kommentera detaljer för att inte riskera att röja sina källor.

Som svar till en fråga från en norsk journalist säger hon dock att det inte ska handla om personer som är efterlysta av polisen.

Höjd beredskap

Från och med klockan 10 i dag har samtliga polisdistrikt i Norge höjd beredskap.

– Folk kommer primärt att märka av vår beredskap genom höjd polisnärvaro vid gränsövergångar, infartsvägar, på internationella flygplatser och tågstationer. Poliser som patrullerar vid dessa områden kommer att vara beväpnad, säger polischefen Vidar Refvik.

Det är inte specificerat att hotet är riktat mot huvudstaden och samtliga polisdistrikt är informerade om hotet.

– Vi inhämtar mer information och hoppas att saken ska kunna klaras upp så snabbt som möjligt, säger Refvik.