Statsvetaren: Krisen svetsar ihop Alliansen

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-12-14

Anna Kinberg Batra var tydlig med att söka stöd för en Alliansbudget efter extravalet i mars.

Regeringskrisen har gort att Alliansen svetsats samman mer än vad det var tänkt, menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

– De pratade tidigare om lösare samarbetsformer, nu verkar Alliansprojektet förlängas.

I januari håller Moderaterna extra partistämma för att välja Anna Kinberg Batra till ny partiledare. På söndagskvällen frågades hon ut i SVT:s Agenda. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att svaren var få.

– Hon är inte vald än och kanske är det klokt att vara lite försiktig. Samtidigt är varken Allianspartierna eller de rödgröna klara med valstrategierna, så då måste man hålla det lite vagt.

Samtidigt menar att det blev tydligt att Allianspartierna kommer att gå fram med en enad front till extravalet i mars nästa år.

– De pratade tidigare om lösare samarbetsformer, nu blev det tydligt att Alliansprojektet verkar förlängas. Hon betonade Alliansen som ett projekt och just genom att ha ett samarbete har de borgerliga partierna kunnat sätta press på de rödgröna. Det är naturligt att man vill fortsätter över extravalet, säger Jonas Hinnfors.

”Gjorde vissa saker fel”

I det som Anna Kinberg Batra sa under Agenda-intervjun reagerade Jonas Hinnfors dock på att hon flera gånger sa att det var viktigt för både Alliansen och Moderaterna att fundera över sina valplattformar.

Inför valet i september i år presenterade Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna egna valmanifest. Moderaterna hade inget eget utan lutade sig på det gemensamma manifestet för Alliansen.

– I eftervalsanalysen som Moderaterna gör bör man komma fram till att man gjorde vissa saker fel inför valet. En slutsats borde bli att man ska kommunicera sin politik bättre och det skulle kunna knytas till att presentera ett eget valmanifest, säger Jonas Hinnfors.

Han är dock tveksam till om ett M-manifest kommer hjälpa partiet.

– Vad man kunnat se är att det händer väldigt lite med opinionen när de presenteras. Man måste banka in sina budskap under en längre tid.

”Göran Persson en exponent”

I Agenda intervjuad också den tidigare statministern Göran Persson. Han menade att Socialdemokraterna borde söka stöd hos Moderaterna.

– Han är en exponent för någon som vill gå i en viss riktning med partiet. Han har en agenda helt enkelt. Det finns alltid en S-agenda om att man vill splittra borgerligheten, men den har yttrat sig på olika sätt, säger Jonas Hinnfors.

Statsvetaren tror att Göran Persson på sätt och vis har rätt när han menar att S och M ligger nära varandra i vissa frågor.

– Men om man ser på till exempel välfärdsstatens generositet så är S fortfarande närmare Folkpartiet.

Anna Kinberg Batra var i Agenda tydlig med att man vill söka stöd för en Alliansbudget och inte ser något regeringssamarbete med S efter extravalet.