AFTONBLADET AVSLÖJAR: Två terrorattentat i Sverige avvärjda

Uppdaterad 2014-09-09 | Publicerad 2014-09-03

Säpo avslöjar tidigare okända dåd

Säpo har de senaste åren avvärjt två terrorattentat i Sverige.

Militanta islamister låg bakom planeringen som befann sig i "ett långt framskridet" skede när säkerhetspolisen stoppade dem.

– Vi har tidigare valt att inte berätta om de avvärjda attentaten, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo.

Taimour Abdulwahab al-Abdaly sprängde sig själv i luften den 11 december 2010 i Stockholm.

När självmordsbombaren Taimour Abdulwahab utlöste en bomb i centrala Stockholm i december 2010 kom det som en chock. Säpo hade inte haft någon spaning på honom. Eftersom svenskirakiern varit bosatt i England strax innan han reste till Stockholm för att genomföra sitt attentat gick han under radarn.

Lyckats stoppa två attentat i tid

Dådet satte fingret på att Sverige är ett mål för islamistisk terror. Inga attentat har inträffat sedan dess men det beror enligt Säpo på att man i tid lyckats stoppa två andra attentat.

– Även om det inte nödvändigtvis handlade om självmordsbombningar, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo.

Jag träffar Kassman och Daniel Larsson, chef för NCT, Nationellt centrum för terrorbedömning på Säpos nya och toppmoderna högkvarter i Solna. Vi sitter i ett trångt konferensrum med blåa stolar och utsikt mot en bangård.

Normalt får besökare inte ta med sig mobiler eller datorer. Jag har fått dispens för min mobil så att jag kan spela in samtalet.

Säpo, berättar de två kostymklädda toppcheferna, kom de två planerade attackerna på spåren genom egen spaning och underrättelseinhämtning. Attentaten planerades av våldsbejakande islamister bosatta i Sverige och mot mål här i landet.

Sverige är en måltavla

I motsats till vad många svenskar kanske tror så är Sverige en måltavla.

– Hotbilden mot Sverige är till och med högre än mot vissa andra länder i Europa. Vi finns med bland de mest utpekade.

Sveriges militära engagemang i muslimska länder som Afghanistan är ett skäl. Ett annat är Lars Vilks tecknade rondellhund som varit svår att tvätta bort i radikala islamisters medvetande.

Kassman vill inte gå närmare in på vilka de tänkta målen var i de två fallen eller hur stora förlusterna i människoliv kunde ha blivit.

– Vi pratar om terrordåd. Bara det gör det allvarligt.

Vill inte oroa allmänheten

Skälet till att man inte tidigare berättat om händelserna är att man inte i onödan vill oroa allmänheten.

– Målet med vårt arbete är att undvika att något händer, berättar Kassman. Vi har inga egentliga skäl att göra det publikt. Vi vill inte skapa oro i onödan.

Det var innan polisen i Norge gick ut offentligt i juli och varnade för att ett terrordåd i Norge kunde vara omedelbart förestående.

– Vi har haft lägen med konkreta terrorplaner där vi kunnat göra samma sak men valt att inte gå ut offentligt. Men det är definitivt ett alternativ även om man inte kan göra det för ofta.

Största hotet: Våldsbejakande islamister

Dagens största terrorhot mot Sverige bedömer Säpo kommer från våldsbejakande islamister. Största oroshärden är de svenska medborgare, ofta med invandrarbakgrund, som reser ner till Syrien och andra krishärdar för att slåss på jihadisternas sida. När de återvänder är det ofta traumatiserade och ytterligare radikaliserade.

– Hos dessa individer kan finnas både viljan och förmågan att begå terrorbrott, säger Daniel Larsson.

Signalspaning mot återvändare från krishärdar

Säpo använder frivilliga samtal för uppföljning av återvändare. Men i vissa fall även signalspaning eller andra tvångsmedel som beslutas i samarbete med åklagare.

Officiellt säger Säpo att ett 80-tal individer rest till Syrien men i verkligheten är det betydligt fler.

– Det finns ett mörkertal vilket givetvis gör vårt arbete mer komplicerat. Vi är beroende av tips från anhöriga och allmänheten.

”Mycket fokus på IS”

I fallet med de två avvärjda attentatet var det inte "resande" som låg bakom planeringen.

– Det visar vikten av att arbeta på många olika fronter samtidigt. Fokus hos oss och många andra länders säkerhetstjänster ligger just nu mycket på IS och resandeproblematiken. Men inte bara där.

Hur bra kontroll har ni på våldsbejakande extremister/nazister som åker exempelvis till Ukraina för att slåss?

– Vi följer de autonoma, Vit makt-rörelser och liknande, säger Daniel Larsson. Men vi bedömer att de i dag inte är ett lika stort hot. De har inte både förmågan och viljan att genomföra attentat. Läget kan vara annorlunda om några år. Vi glömmer inte bort dem.

Säpo och andra länders säkerhetstjänster har en längre tid varnat för resande som återvänder och genomför terrordåd. Än så länge finns det bara ett sånt känt attentat i Europa. Överdriver ni inte hotet?

– Det stämmer att vi ännu bara sett ett attentat. Tittar man historiskt hade vi många planerade attentat av återvändare från Afghanistan/Pakistan. Ännu har vi inte haft samma problem från Syrien. Men det är många fler som reser till Syrien och det gör läget mer komplicerat och svårbedömt.

”Är det något de missat?”

Hotet de resande islamisterna utgör har fått säkerhetspoliser runtom i Europa att intensifiera sitt samarbete. Man utbyter information men det händer också att man bildar arbetsgrupper där säkerhetspoliser från flera olika länder ingår och arbetar tillsammans.

– Sverige har nog aldrig haft en bättre beredskap, säger Anders Kassman.

Men i nästa andetag medger han och Daniel Larsson att Säpo dagligen ställer sig frågan om det verkligen har koll. Är det något de missat?