”De här kvinnorna är fertilitetsflyktingar”

Publicerad 2014-07-03

Frågan som splittrar Alliansregeringen

Nu kan det snart bli möjligt för ensamstående kvinnor att insemineras i Sverige - men Kristdemokraterna är emot.

– Utgångspunkten är att ett barn ska kunna växa upp med både sin mamma och sin pappa, säger Göran Hägglund.

I maj lämnades ett utredningsförslag till regeringen som öppnar upp för att det ska bli möjligt för ensamstående kvinnor att genomföra konstgjord befruktning. I dag är det bara möjligt för gifta par eller sambos och många svenska kvinnor åker till Danmark för att insemineras. En av dem är Anna-Carin Canebro, som medverkade i Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet" från Almedalen. Hon bekostade resorna och behandlingarna ur egen ficka.

– Ett medicinsk besked gjorde att jag var tvungen att skaffa barn relativt snart och jag var ensamstående. Det tog mig 1,5 år att bestämma mig. Det lyckades bli ett barn på första försöket, säger hon.

”Kommer säkert bli ganska tufft”

Nu har Anna-Carin sonen Viggo, 1 år. Vem som är Viggos pappa vet hon inte, eftersom hon valde en anonym spermadonator.

– Jag har fattat ett beslut som han kommer få ställa mig till svars för och det kommer säkert bli ganska tufft.

Att ensamstående kvinnor skulle kunna erbjudas den här möjligheten i Sverige kan bli verklighet redan nästa år. Men frågan splittrar Alliansen. Kristdemokraternas Göran Hägglund tycker att det här sättet att skaffa barn på gör att man prioriterar bort pappan redan från början.

– När det kommer till uttag av pappadagar så säger alla att det är jätteviktigt för barnen att ha tillgång till båda sina föräldrar. Här skulle den ena föräldern vara helt okänd och det är dåligt, säger han.

”De är fertilitetsflyktingar”

Hägglund hänvisar också till barnkonventionen.

– Det står att barn har rätt till båda sina föräldrar. Att ett barn växer upp utan rätt till sitt ursprung eller rätt till sin pappa tycker inte jag är rätt utveckling. 

Men Jenny Sonesson (FP) från Liberala kvinnor, som också medverkade i "Partiprogrammet" för att diskutera ensamståendes rätt att skaffa barn på egen hand, håller inte med KD-ledaren. 

– De här kvinnorna i Sverige som reser till Danmark är fertilitetsflyktingar. Jag tycker de borde få hjälp här hemma, säger hon.

”Viktigare att det finns kärleksfulla vuxna”

Hon håller dock med om att barn har rätt till sitt ursprung.

– Den utredningen som lämnades till regeringen slår fast att det ska vara förbjudet med anonyma donatorer. På det sättet säkrar man barns rätt att kunna ta reda på sitt ursprung.

Anna-Carin hade föredragit att kunna utföra sin konstgjorda befruktning hemma i Sverige. Hon tycker att ensamstående som bestämt sig för att skaffa barn på egen hand har alla möjligheter att bli en bra förälder .

– Jag tycker det är viktigare att det finns kärleksfulla vuxna runt ett barn, säger hon.