Hovet: Madeleine äger 5 procent

Publicerad 2014-05-22

Madeleine är vice ordförande i två av Chris O'Neills företag.

Nu bekräftar hovet att prinsessan äger 5 procent av verksamheten, men menar att uppdraget inte står i konflikt med hennes kungliga uppdrag.

Oacceptabelt, menar grundlagsexperten Joakim Nergelius.

– Det är på samma sätt som vi utgår ifrån att statsråd inte har bisysslor. Det är olämpligt och knappast tillåtet, säger han.

Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av står prinsessan som viceordförande i två av Chris O'Neills bolag - Wilton Payments och Belgravia Investments.

Bolaget är skrivna i Palm Beach, Florida, och är så kallade limited liability companies. Enligt flera jurister som Aftonbladet varit i kontakt går bolagsformen att jämföra med ett vanligt aktiebolag i Sverige.

Nu bekräftar hovet prinsessans bolagsengagemang i ett mejl:

"PRM äger en minoritetspost om 5 % i tre av Herr O´Neills affärsdrivande bolag. Resterande 95% ägs av Herr O`Neill.

Prinsessan Madeleine tar inte ut någon vinst i något av bolagen, menar hovet.

"PRM är inte anställd i något av bolagen och ingår inte heller i något av bolagens ledning och hon uppbär inte heller någon ersättning från bolagen. Hon ägnar sig inte åt affärsverksamhet. Ägandet av minoritetsposterna står inte i konflikt med vad PRM som medlem i kungafamiljen kan äga", skriver de.

Nyheten är uppseendeväckande, menar Joakim Nergelius.

– Vi förutsätter ju att kungligheter inte engagerar sig i kommersiella verksamheter. Det är på samma sätt som vi utgår ifrån att statsråd inte har bisysslor. Det är olämpligt och knappast tillåtet, säger Joakim Nergelius.

Det finns ingenting i grundlagen som förbjuder att kungligheter engagerar sig i affärsverksamhet. Men hovet har själva upprättat regler som förbjuder bolagsengagemang bland kungafamiljens medlemmar, menar han.

– När Daniel Westling gifte sig med Kronprinsessan Victoria sade han upp all verksamhet. Det är en given regel. Kungafamiljen har en upphöjd position i samhället och förväntas inte engagera sig i verksamhet som kan sätta dem i beroendeställning, säger han.

Nu vill han se en modernisering av lagen.

– Jag har länge sagt att reglerna måste förnyas. En modernisering gjordes 1974 men täckte inte sådana här frågor. Det är uppenbart att man behöver göra en ny översyn nu.

Tyder detta på att prinsessan kommer att avsäga sig sin titel?

– Det kommer att bli en ny debatt om det här. Jag tror inte att prinsessan kommer att avsäga sig titeln omedelbart, men frågan har aktualiserats.