AFP: 50 ryska tanks rullar in i Ukraina

Publicerad 2015-02-12

Samtidigt meddelar Putin: Vi är överens om vapenvila

De förhandlade i 16 timmar innan de var överens.

Nu har ett avtal om vapenvila i Ukraina undertecknats, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Samtidigt rapporterar AFP att 50 stridsvagnar från Ryssland körde över gränsen till Ukraina – samtidigt som fredssamtalet pågick i Minsk.

Följ ämnen
Ukraina

Ett kyligt handslag mellan Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas Petro Porosjenko inledde toppmötet i Minsk på onsdagskvällen. Tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande satt de sedan i över ett halv dygn i samtal för att nå ett fredsavtal.

Stridsvagnar körde över gränsen

På torsdagsförmiddagen hade de enats, enligt Putin. Men några timmar senare uppger nyhetsbyrån AFP att 50 ryska stridsvagnar ska ha setts köra över gränsen till Ukraina, under tiden som fredssamtalet pågick. Uppgifterna kommer från den ukrainska armén.

Putin säger dock till Reuters att eldupphör råder från och med söndag.

Även Hollande säger till AFP att en en överenskommelse om "en omfattande politisk lösning" nåtts.

Han tillägger att avtalet ger "seriöst hopp, även om inte allt är klart", skriver AFP.

– Alla frågor har behandlats i detta dokument som skrivits under av separatisternas kontaktpersoner, säger Hollande.

Ööverenskommelsen gäller bland annat att tungt artilleri ska dras tillbaka, och Ukraina behöver ändra sin konstitution med hänsyn till befolkningen i landets östra delar, skriver TT.

Vill att armén drar sig tillbaka

Knäckfrågan var länge gränsdragningen mellan rebellerna och de ukrainska styrkorna samt den framtida statusen för rebellkontrollerat område i östra Ukraina.

Där hävdar nu Putin att den ukrainska grundlagen ska ändras för området och att det ska få en speciell status.

Rebellerna vill att den ukrainska armén drar sig tillbaka från staden Debaltseve, där 8 000 ukrainska soldater finns på plats, skriver Reuters. Det finns ännu inga uppgifter om hur skrivningen gällande Debaltseve ser ut i avtalet.

Den senaste tiden har striderna koncentrerats till den viktiga järnvägs- och vägknuten Debaltseve mellan Luhansk och Donetsk. De ukrainska styrkorna där är omringade av de pro-ryska rebellerna.

Senast i september kom parterna överens med ledare för de pro-ryska separatisterna om vapenvila, men den gången blev avtalet kortlivat.

Blodig konflikt

Förhandlingarna i natt gick inte helt smärtfritt.

Under en paus på torsdagsmorgonen sa Porosjenko till AFP att det då inte fanns några goda nyheter.

– Det finns villkor som jag anser vara oacceptabla, sa den ukrainske presidenten till nyhetsbyrån.

Senare kom också uppgifter om att de proryska rebellerna inte ville skriva under avtalet om vapenvila. Men en lösning har alltså nåtts.

Kriget har varit blodigt.

Över 5 300 människor har dött i striderna i östra Ukraina sedan konflikten blossade upp.

Innan ledarna samlades i Minsk eskalerade konflikten till en av de blodigaste dagarna under den tio månader långa konflikten med minst 50 döda, skriver TT. Många av dem civila.