Bostadsministern: Nu är rätt tillfälle att förändra

Publicerad 2017-11-27

Peter Eriksson.

4 627 kvinnor i byggbranschen har undertecknat uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatser.

Nu kallar regeringen till sig byggbranschen för ett samtal om branschen ska kraftsamla mot kränkande behandling.

– Jag vill att vi gemensamt agerar för att ingen kvinna ska utsättas för kränkningar och övergrepp, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Bland de inbjudna finns bland annat fackförbund som Byggnads och GS, byggjättar som Skanska, Peab och JM, och flera branschorganisationer.

– Sedan vi skickade ut detta har fler aktörer hört av sig, så det har varit bra respons, säger Carl-Martin Vikingsson, pressekreterare hos bostadsminister Peter Eriksson (MP).

”Rätt tillfälle att förändra”

Träffen äger rum på torsdag.

I inbjudan till aktörerna i byggbranschen skriver Peter Eriksson att han vill samtala om hur ”vi gemensamt kan kraftsamla för att inga kvinnor ska utsättas för kränkande behandling”.

– Byggbranschen har en historia som på flera sätt är problematisk ur ett jämställdhetsperspektiv. Nu är rätt tillfälle att förändra den bilden. Jag vill att vi gemensamt agerar för att ingen kvinna ska utsättas för kränkningar och övergrepp, säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Handledaren brottade ner henne

Rörmokaren Paulina Johansson, 24, berättar för Aftonbladet om när hennes handledare utsatte henne för ett övergrepp för fem år sedan, när de befann sig vid en skola för att byta avlopp.

Paulina var lärling. Plötsligt tryckte handledaren ner henne mot marken.

– Han började ta på min kropp både utanpå och innanför kläderna. Jag ville protestera och skrika men jag blev helt paralyserad av skräck. Jag kunde inte göra något, jag bara låg där, säger Paulina Johansson.

”Befrielse och lättnad”

Över 4 627 kvinnor inom byggbranschen har undertecknat uppropet #sistaspikenikistan, mot sexuella övergrepp och kränkningar.

– Det var som en befrielse och en lättnad att äntligen kunna prata om vad som hade hänt mig. Samtidigt som det känns väldigt jobbigt att berätta och läsa om vad de andra kvinnorna har blivit utsatta för, säger rörmokaren Paulina Johansson.