Hästar döda i ny sjukdom

Publicerad 2014-05-19

En ny allvarlig sjukdom har krävt tre hästars liv i maj.

Sjukdomen, som aldrig tidigare rapporterats i Sverige, bryter ner djurens muskler snabbt.

– Jag tror att det är ett väldigt tråkigt lidande för hästarna och för de som är i närheten och inte kan göra något, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär.

Sjukdomen kallas atypisk myopati och tros bero på förgiftning. Totalt fyra hästar har drabbats av sjukdomen, varav tre har dött och en fortfarande vårdas på djursjukhus.

Fallen har inträffat hos två olika gårdar i Skåne, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Hästarna blev allvarligt sjuka snabbt. Muskelsönderfallet som sjukdomen innebär leder till svårigheter att röra sig och att andas såväl som svettningar och skakningar.

Faller omkull

Djuren faller omkull och blir liggande i förloppet som leder till döden.

Även om veterinär hann tillkallas för de tre hästarna som dog kunde inte sjukvård rädda dem.

– Man satte in intensivvårdsarbete men det gick utför. Hästarna led så kraftigt att man bestämde sig för att avliva i samtliga fall, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid SVA.

Ägarna till den häst som har överlevt sjukdomen var extra uppmärksamma efter att en annan av deras hästar dog några dagar tidigare.

– När hästen skulle ridas gick den omkull, säger Gittan Gröndahl.

”Var mycket kritiskt”

Hästen fick intensivvård så snabbt att den är på bättringsvägen.

– Det har gått en vecka och det ser ljust ut. Det har vänt för den, det var mycket kritiskt först, säger Gittan Gröndahl.

I fjol rapporterades 400 fall i övriga Europa och sjukdomen har åtminstone förekommit sedan 1980-talet. Men den har aldrig förekommit i Sverige vad myndigheterna känner till.

Samtliga fall i Europa tyder på en koppling mellan sjukdomen och trädet tysklönn. I lönnarnas "näsor" finns ett giftigt ämne vars nedbrytningsprodukter hittats i prover från insjuknade hästar, enligt SVA.

– Man bör se till att hästar inte äter av träden eller växtdelar från dem, säger Gittan Gröndahl.

Myndigheten vill att misstänkta fall av atypisk myopati rapporteras in för att kunna övervaka sjukdomsläget.