S-ledamot sätter press på minister om grisköttet

Publicerad 2014-05-19

Nu sätter riksdagsledamoten Hans Hoff (S) press på landsbygdsminister Eskil Erlandsson och kräver ett totalt importförbud av dansk griskött.

Detta efter att fyra personer dött av de resistenta bakterier som många danska grisar bär på.

– Svenska konsumenter måste skyddas, säger Hoff, som i dag lämnar en skriftlig fråga till ministern.

Nio av tio danska grisar bär på den resistenta bakterien MRSA, enligt stickprovskontroller som genomförts. Nu står det klart att fyra personer har dött till följd av blodförgiftning av grissmittan, eftersom läkemedlen inte biter på bakterierna. Något som bland annat beskrivs i Dagens Nyheter i dag.

Alla väljer inte själva

Riksdagsledamoten Hans Hoff upprörs av rapporteringen om det danska köttet – och ställer nu en skriftlig fråga till landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) i ämnet.

– Det har inte varit känt tidigare att smittan kan drabba människor även om man inte varit i direktkontakt med grisar. Det är helt nya uppgifter, säger Hoff.

– Det innebär att konsumenterna måste skyddas genom ett importförbud. Alla väljer ju inte själva vad de stoppar i sig, jag tänker till exempel på barn som äter det som serveras i skolbespisningen och äldre människor på sjukhus.

"25 000 döda i EU"

I frågan till landsbygdsministern skriver Hoff:

"Anledningen till den kraftiga spridningen av MRSA-bakterien i Danmark är att antibiotika används i grisfoder och ges vanemässigt av producenter till både sjuka och friska djur, medan i Sverige behandlas sjuka grisar individuellt av veterinärer.

Man befarar att MRSA-bakterien nu har hittat nya vägar att smitta, eftersom ingen av de fyra döda i Danmark har haft direkt kontakt med grisar. Resistenta bakterier är ett allvarligt hot mot människors hälsa och beräknas vara anledningen till 25 000 personers död bara inom EU.".

Kräver försiktighet

S-ledamoten uppmanar i frågan till Eskil Erlandsson att låta försiktighetsprincipen gälla:

"Sverige importerar stora mängder danskt griskött varje år. Jag anser att svenska konsumenter måste skyddas från risken att smittas av MRSA. Därför borde försiktighetsprincip tillämpas och importförbud införas mot danskt griskött.

Avser jordbruksministern införa ett sådant förbud?" skriver Hoff.

Senast inom fyra dagar ska Eskil Erlandsson, enligt riksdagens regelverk, svara på riksdagsledamotens fråga.

Federley uppmanar till bojkott

Fredrick Federley, riksdagsledamot (C) och kandidat till EU-parlamentet, håller med Hans Hoff om att något måste göras åt det bakterieresistenta köttet. Men Hoffs sätt är fel, anser han.

– Det går ju inte att införa ett importstopp och det vet Hoff också. Det bryter mot EU:s grundfördrag, säger Federley.

Lösningen är enligt C-ledamoten i stället att uppmana kunder och handlare till bojkott av kött från länder där man använder antibiotika i produktionen. Dessutom att trycka på EU-kommissionen om ekonomiska sanktioner mot dessa länder.

Följ ämnen i artikeln