Bryssel här kommer vi!

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-05-26

Här är de 20 kandidaterna som förmodligen kommer representera Sverige i EU-parlamentet.

Men, det finns också kryssraketer som kan ta sig förbi toppkandidaterna efter att personrösterna är räknade:

– Centerpartiets Fredrick Federley och sossarnas Ellinor Eriksson kan mycket väl lyckas ta en plats, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och debbatör.

Rösterna är räknade. De 20 mandaten är utelade.

Men, än är det inte 100 procent klart vilka personer som kommer att lyckas knipa åt sig de åtråvärda platserna i EU-parlamentet.

Personrösterna har först räknas klart på onsdag – och det finns populära personer som kan ta sig förbi de etablerade toppkandidaterna i partierna.

"Har synts mycket"

Det hetaste namnet är Fredrick Federley (C), på plats tre på centerpartiets lista över EU-kandidater. Han kan mycket väl ta partiets enda mandat från toppkandidaten Kent Johansson, menar Stig-Björn Ljunggren.

– Federley är ett profilerat namn och har synts mycket i valkampanjen. Centerpartisterna vet helt enkelt vem han är och det kan räcka till många röster.

Den andra personen som kan komma in i EU-parlamentet är socialdemokraternas Ellinor Eriksson, som är EU-kandidat nummer sju för partiet.

Socialdemokraterna fick fem mandat – och det finns en chans att Eriksson kan avancera och ta ett.

– Hon har ett starkt stöd från ungdomsförbundet och anses vara sossarnas nya stjärna. Det kan hon gå långt på. 

Kristdemokraternas toppkandidat Lars Adaktusson bör också vara orolig för att hans plats till parlamentet ryker.

Hon har varit med länge

Enligt Stig-Björn Ljunggren kan partiets andra kandidat Ebba Busch Thor lyckas ta sig förbi Adaktusson. Hon har gått den trogna vägen via ungdomsförbundet och inte bara kommit in på slutet – vilket ger henne trogna väljare.

– Busch betraktas som riktig kristen vilket är viktigt i de där kretserna. Samtidigt är hon väldigt karismatisk och det är inte Lars Adaktusson på samma sätt, säger han och fortsätter:

– De som röstar på Adaktusson röster bara på honom för att han är känd. De som röstar på Ebba Busch röstar samtidigt på partiet.

Fotnot: Här kan du följa räkningen av personrösterna.

Följ ämnen i artikeln