"Varför kan inte vi göra likadant?"

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-13

Den svenska hållningen hyllas i utlandet

Den svenska hållningen gentemot Saudiarabien väcker reaktioner runt om i världen.

"Sverige slutar sälja vapen till Saudiarabien. Varför kan inte vi göra likadant?" skriver kolumnisten David Wearing i brittiska The Guardian.

Både den svenska kritiken mot Saudiarabien i samband med straffet mot bloggaren Raif Badawi och beslutet att säga upp det hårt kritiserade vapenavtalet väcker reaktioner över hela världen.

I flera brittiska tidningar hyllas den svenska hållningen.

Brittiska tidningen Independent skriver bland annat att Sveriges utrikesminister Margot Wallström ”framstår som en uppriktig person, inte främmande för att ta moraliska ståndpunkter. Saudierna var uppenbarligen oroade över hennes uttalande”.

"De dåliga ursäkterna är slut"

"Man behöver inte framhålla Sverige som en utopi för att inse att vi här har ett exempel att lära från, när det gäller ekonomi och utrikespolitik. De dåliga ursäkterna har sedan länge tagit slut. Det är dags att sluta beväpna Saudiarabien och samtidigt fundera över vår egen roll i världspolitiken", skriver den brittiske Mellanösterdebattören David Wearing i The Guardian.

Även i USA uppmärksammas den diplomatiska krisen mellan Sverige och Saudiarabien.

"Äntligen"

"Det här är ett avbrott på 50 års inställning i väst att "vi kan inte röra Saudiarabien", säger Ali al-Ahmed, chef på Institute of Gulf Affairs i Washington.

"Äntligen ett västland som vågar stå upp mot Saudiarabien i frågan om mänskliga rättigheter", skriver Washington Post.

"Ett exempel för övriga"

David Coogle är Mellanösternexpert på den internationella människorättsorganisationen Human rights watch. I en lång debattartikel på organisationens sajt skriver han att den saudiska reaktionen på kritiken är den minst förvånande aspekten på den diplomatiska krisen. "Mer förvånande är Sveriges beslut att inte vika ner sig , som så många andra länder gjort. I detta sätter Sverige ett exempel för övriga."

"Vilken ära"

Ärliga ord om demokrati och jämställdhet är mer än vad den saudiska makten tål, skriver Anders Jerichow på ledarplats i danska tidningen Politiken. "Vilken ära, vilket erkännande, att Wallström nu blir känd som den modiga kvinnan som vågade stå upp mot den saudiske ledningen."

"Menar allvar"

Chantal de Jonge Oudraat, chefsrådgivare på det amerikanska fredsinstitutet, skriver på mikrobloggen Twitter: "Utrikesminister Margot Wallström säger oss att en feministisk utrikespolitik menar allvar. Inte rädd att skrota vapenaffären med Saudiarabien."