Skoteråkare hittad efter stort pådrag

Publicerad 2014-07-02

Sökpådraget var stort när skoteråkaren Caroline Wixner, 20, inte gick att få kontakt med längs sin färd från Ystad till Haparanda.

Vid 16-tiden kom nya signaler från följebåten, efter drygt sju timmar av ovisshet.

– Jag är alldeles kallsvettig efter den här dagen när jag inte har vetat var de är, säger hennes syster Sofie Wixner.

Caroline Wixner från Hudiksvall skulle bli först att köra vattenskoter mellan Ystad och Haparanda.

Planen var att hon, tillsammans med sin pappa och hans kompis i följebåten, skulle vara framme vid 06-tiden på onsdagen.

De gjorde ett sista tankstopp i Umeå. Sedan hade inte mamman eller systern Sofie Wixner haft kontakt med dem efter ett telefonsamtal under natten.

– Det var ingen som fick kontakt med dem på mobilen, gps eller någonstans. Vi började tänka på vad vi ska göra när ingen vet var de är och ringde kustbevakningen, säger Sofie Wixner.

Har gått att följa i realtid

Ekipaget har haft utrustning ombord så att deras position har gått att följa i realtid. Sista positionen innan de försvann var omkring 60–65 kilometer ost-nordost om Skelleftehamn.

Ett flygplan skickades ut från Luleå för att söka av området där ekipaget senast befann sig. Trots flera vändor gav det inget resultat, enligt Sjöfartsverket.

Två timmar senare fick familjen besked att de inte hade hittats.

– Det kändes fruktansvärt jobbigt. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, man får tusen tankar på en sekund, säger Sofie Wixner.

Hon oroade sig för att de skulle ha fått slut på bensin och bara flutit ut till havs.

"Alldeles kallsvettig"

Kustbevakningen sökte av den tänkta färdsträckan mellan Luleå och Haparanda. Sjöfartsverkets räddningshelikopter gav sig av från Umeå och mellan Piteå och Luleå sökte Sjöräddningssällskapet av nära kusten.

Vid 15.55 gav följebåten återigen ifrån sig signaler utanför Haparanda. Alla tre inblandade befann sig i båten och fick hjälp av kustbevakningen att ta sig iland.

Sofie Wixner fick kontakt med sin pappa via mobiltelefon. Även om linjen var sprakig uppfattade hon att alla mådde bra och att det bara inte hade gått att få tag i dem.

– Jag är alldeles kallsvettig efter den här dagen när jag inte har vetat var de är, säger hennes syster Sofie Wixner.

Förhoppningsvis ska hennes pappa och syster vara hemma i Hudiksvall under natten eller morgondagen.

Problem med utrustningen

Daniel Lindblad, presstalesperson vid Sjöfartsverket, bekräftar att alla mår under omständigheterna bra.

– Tydligen har följebåten haft tekniska problem med kommunikationsutrustningen, därför har det inte gått att få tag på dem, säger Daniel Lindblad.

Caroline Wixner har fått släppa sin skoter och bensinen i följebåten hade tagit slut, framgår på sajten livetombord.se där man kan följa resan.

Därför får de hjälp av kustbevakningen att ta sig i land.

– Räddningsinsatsen är avslutad och har förlöpt väl, säger Daniel Lindblad.