Här slår värmen till - 30 grader varmare på ett dygn

Publicerad 2014-12-28

Martin Hedberg, meterolog på Klart.se.

Håll ut - varmare vindar är på väg.

På måndag drar ett högtryck in över Norrland och ökar temperaturerna med otroliga 30 grader.

– På vissa håll ökar temperaturerna med en grad varje timme, säger Martin Hedberg på Klart.se.

Iskylan har Sverige i sitt grepp. I natt sjönk temperaturerna till 30 minusgrader på flera håll i Norrland medan Kvarn i norra Östergötland hade 23 minusgrader under natten.

Men snart vänder det. Redan under måndagskvällen kommer mildare vindar in från Atlanten och höjer temperaturerna i stora delar av Norrland.

– I vissa delar höjs temperaturerna med en grad per timme, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Kan bli 30 grader varmare - på ett dygn

Värmen följer med milda vindar från Atlanten. Och det är i södra Norrland som värmeväxlingen får störst genomslag. I Sundsvall går temperaturerna från 25 minusgrader till tre plusgrader - på ett dygn.

– Det är väldigt varmt för att vara så här års. Även om liknande temperaturväxlingar blir vanligare i takt med klimatförändringarna är det ovanligt att det går så här fort. Det kan till och med komma lite regn., säger Martin Hedberg.

Temperaturväxlingen kan skapa såväl vackra naturfenomen som trafikproblem. När den varma, fuktiga luften kondenserar på kalla vägbanor och trottoarer skapas is och halka.

– Många uppskattar att det är mildare, men det hade varit bättre om det stannat på kanske fem minusgrader. Istäcket gör dessutom att många djur kommer att få svårt att hitta mat under skaren, säger Martin Hedberg.

Slår igenom i södra Sverige på nyårsafton

Men de milda vindarna är på kort visit i norra Sverige. Redan till nyårsafton blir det kallare i stora delar av södra och norra Norrland. Då kommer nordliga vindar som drar ned temperaturerna.

– Det blir i alla fall någon minusgrad. Men det är kanske vad man kan förvänta sig av Norrland i januari.

Den ljumma luften slår i genom i södra Sverige först på onsdag. Då drar ytterligare Atlantvindar in över Götaland och Svealand.

Men framåt slutet av veckan är det återigen minusgrader i hela landet.

– Under första veckan i januari kommer vi att återgå till normala temperaturer. Det blir inte 20 minusgrader som nu. Vi kan räkna med runt tio minusgrader i Norrland och någon minusgrad i södra Sverige.