Polisförbundet slår larm: ”Måste ha mer konflikthantering”

Uppdaterad 2018-08-05 | Publicerad 2018-08-04

Bristen på poliser gör att vidareutbildning i konflikthantering försummas.

Det menar Polisförbundet som är kritiskt till att grundutbildningen i konflikthantering inte följs upp årligen.

– Med den låga personalresurs vi har i dag finns det inte utrymme att genomföra utbildningen som det är tänkt, säger Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande för Polisförbundet.

Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande för Polisförbundet.

Dödsskjutningen av Eric Torell, 20, aktualiserar frågan om vilka insatser som kan göras för att polisen inte ska tvingas skjuta verkanseld som dödar människor.

Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande för Polisförbundet tror inte att situationen som slutade med Erics död hade kunnat undvikas.

– Det var en nödvärnssituation som poliserna upplever att man hamnat i. Situationen hade antagligen inte fått någon annan utgång om man fullföljt utbildningarna som det är tänkt, men generellt är det ett problem att vi inte har nog mycket vidareutbildning i konflikthantering, säger han.

Regioner når inte upp till hälften av utbildningsmängden

Grundutbildningen i konflikthantering som ges på polisutbildningen ska följas upp årligen – men det görs inte, menar facket.

– Det finns exempel ute i landet där man inte ens når upp till hälften av den utbildningsmängden som man skulle behöva. Med den låga personalresurs vi har idag så finns det inte utrymme att genomföra utbildningen som det är tänkt, säger Christer Palmkvist.

Det krisstöd som polismyndigheten har för poliser som hamnar i situationer där de måste skuta verkanseld som dödar fungerar bra menar han.

– Vi har ett bra och omfattande krisstöd för poliser som hamnar i såna här svåra situationer och tvingas skjuta ihjäl människor. Det fungerar väldigt bra. Poliser är också väldigt måna att ta hand om varandra – det är ett unikt kamratstöd.

– Även om polisen i någon mån är tränade i att hantera det här så långt det är möjligt så är det en situation som ingen polis vill hamna i, säger Palmkvist.

Inte ovanligt att inte tas ur tjänst

De poliser som fanns på plats under natten i Vasastan och avlossade skott mot Eric Torell har inte tagits ur tjänst. Det är inget ovanligt med det uppger Christer Palmkvist.

– Att poliser fortfarande är i tjänst dagen efter innebär inte att de är ute och åker polisbil. De kan till exempel ha debriefingsamtal och få krisstöd – om de är i tjänst eller inte är inte relevant. Det skulle förvåna mig mycket om man skulle sättas i en radiobil dagen efter en sån här händelse.

Morgan Johansson: ”Har avsatt tre miljoner”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) menar att regeringen redan genomfört insatser för att höja polisens kompetens. 

”Regeringen har gett Polismyndigheten i uppdrag att stärka kompetensen hos polisanställda för att bättre bemöta personer med psykisk ohälsa. Vi har även avsatt tre miljoner kronor för 2018 och 2019”, skriver ministern i ett mejl till DN.

Det är dock Polismyndigheten själva som måste fatta beslut om utbildningens utformning skriver han.

”Jag vill givetvis att uppdraget utförs fullt ut. Men det är Polismyndigheten som ansvarar för utbildningens innehåll. I grundutbildningen för poliser ingår bland annat konflikthantering och psykisk ohälsa. I bastaktikutbildningen som alla i yttre tjänst ska genomgå ingår också en del. Men det är som sagt myndigheten som beslutar om utformningen”.