De sålde bilder – utan att ge fotograferna ersättning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-29

Förklaringen: ”Alla våra pengar har gått till marknadsföring.”

Bildbyrån Nordic Photos säljer bilder utan att ge fotograferna ersättning. Pengarna lägger de istället på marknadsföring – trots att de själva säger att den inte lönar sig.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna betala majoriteten av fakturorna i slutet av året, säger Nordic Photos VD till Svenska fotografers förbund.

Bildbyrån Nordic Photos företräder ett stort antal svenska och nordiska fotografer.

Under förra året satsade man stort, både på en ny avancerad hemsida och på en stor marknadsföringskampanj i september 2008.

Men marknadsföringssatsningarna har inte slagit väl ut, och under 2009 har företaget enligt egen utsago gått flera hundra tusen back de flesta månaderna.

För att kunna överleva, har bildbyrån fortsatt att sälja bilder – utan att ge ersättning till fotograferna. Totalt rör det sig om mellan 40 och 50 av de svenska fotografer som Nordic Photos företräder som inte fått betalt. Flera fotografer uppger för Svenska fotografers förbund att de inte har fått sina fakturor betalda på över ett år.

– Vi har tvingats göra stora nedskärningar i kostnaderna, förklarar Nordic Photos VD Arnaldur Gauti Johnsson till Svenska fotografers förbund.

Sänkt ersättning

Nu vill Nordic Photo lösa problemet genom att sänka ersättningen till fotograferna.

– Vi försökte hålla en uppgörelse med 50 procent till fotograferna, 50 procent till oss på varje såld bild. Nu har vi bett dem att gå med på en tillfällig sänkning av andelen – fram till mars 2010 har vi en 40/60-uppgörelse, säger Arnaldur Gauti Johnsson.

Enligt Nordic Photo så har 160 fotografer gått med på att få sänkt ersättning. Många av dem är egenföretagare som får en stor del av sin inkomst från bildbyråförsäljning, och bättre några pengar än inga pengar alls.

– Om vi inte håller ihop nu kommer ingen att tjäna någonting. Fotograferna kan i alla fall gå ut och ta nya bilder och sälja, säger Arnaldur Gauti Johnsson.

På Nordic Photos har man inga planer på att sluta sälja bilder som man inte kan betala för.

– Vi kommer att få lov att hålla vissa skulder hängande ett tag, då vi måste satsa på att marknadsföra oss. Så fort vi når upp i lönsamhet igen får vi lägga en del på att betala gamla skulder och en del på marknadsföring, säger Arnaldur Gauti Johnsson.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln