– Det går bra för Daniel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

I dag firar Marianne Bernadotte 85 – och hyllar den blivande prinsen

hyllad Marianne Bernadotte har hyllats både hemma i Sverige och utomlands för sitt arbete inom handikappfrågor, dyslexi och konst. I sommar fyller hon 85 år.

Marianne Bernadotte gav upp sin karriär vid teatern för ett liv med prinsen utan titel.

Om Daniel Westling och kronprinsessan Victoria, som gjort samma kärleksval som hennes bortgångne make, har hon bara gott att säga.

–?Det kommer att gå bra för Daniel. Mycket bra.

Marianne Bernadotte fyller 85 i sommar och firar med stor galamiddag i Stadshuset i kväll.

Omgiven av kungligheter och världsartister hedrar hon minnet av sin man Sigvard Bernadotte när kronprinsessan delar ut stipendier ur deras konstnärsfond.

I elva år arbetade Marianne Bernadotte på Dramatens scen. Hon spelade mot Jarl Kulle och regisserades av Ingmar Bergman. Hon minns fortfarande när förhållandet med Sigvard Bernadotte blev allvarligt.

–?Han sa till mig att om vi ska gifta oss så ville han gärna äta middag med mig på kvällarna. Då förstod jag att det var goodbye med teatern.

Sigvard Bernadotte var farbror till vår nuvarande kung och son till Gustaf VI Adolf, men vi känner honom bättre som designprinsen som kom att betyda mycket för svensk design. Han skapade klassiker som Margaretheskålen, Bernadottekannan och Perstorpsplattan.

Han förlorade sin prinstitel 1934 när han gifte sig med sin första hustru, Erika Patzek. Kärleken gick före plikten och tidvis har relationen till kungafamiljen varit frostig, men tiderna har förändrats och en ny generation kungligheter har blivit vuxna.

I kväll är kronprinsessan Victoria hedersgäst på Mariannes galamiddag i Stockholms stadshus.

Hon delar ut stipendier ur Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfond.

Vid middagsborden kommer juvelerna att glittra, bland gästerna finns bland andra kungens syster prinsessan Christina, prins Dimitri av Jugoslavien, prins Emanuel Filiberto av

Savoyen, men även Barbara Hendricks, Agnetha Fältskog och

Salem Al Fakir.

Marianne arbetar både i Sverige och internationellt för att samla in pengar till sina och Sigvards tre stiftelser inom medicin, dyslexi och konst. Mariannes bror led svårt av sin dyslexi, därför blev det en hjärtefråga för henne.

–?På den tiden hette det att man var dum, i dag vet man bättre. Jag kan känna stor sympati med kronprinsessan som har samma problem, hon vet vad jag arbetar för, säger Marianne.

–?Jag har jobbat jättehårt med mina hjärtefrågor och jag har fått betala ett högt pris. Läkarna vill sätta in en pacemaker. Ibland slår det för fort och ibland för långsamt. Det är synd om mitt stackars hjärta.

Men hon har inga planer på att dra ner på takten och operationen får vänta.

Aftonbladets
bloggar