– När jag sa mitt namn blev hon tyst

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-04

Namnet Taikon fick bostadsbolag att tveka

Christopher Taikon, 24, blev lovad en lägenhet i Länsmansgården till sig och sin familj. Men när handläggaren på Bostadsbolaget hörde hans efternamn fanns plötsligt inte lägenheten kvar.

Christopher Taikon blev först erbjuden en trea men när handläggaren på Bostadsbolaget fick höra hans namn ångrade hon sig.

Christopher Taikon har sökt bostad i ungefär ett år utan framgång. Eftersom han och hans flickvän väntade barn kontaktade han Bostadsbolaget.

– De sa att jag skulle ringa så fort vi fått barn. Jag förklarade att jag hade några betalningsanmärkningar, men också en borgenär, och det skulle inte vara några problem, säger Christopher.

Förra onsdagen blev han pappa, och ringde på nytt till Bostadsbolaget.

– Handläggaren var jättetrevlig och sa att det fanns en trea och bad om mitt namn. När jag sa ”Taikon” blev hon tyst i fem sekunder. Sen sa hon ”Taikon sa du, vänta lite”. När hon kom tillbaka hade de plötsligt ingen lägenhet. Hon sa att de inte fick ta borgenärer, säger Christopher.

Han är övertygad om att han nekades lägenhet på grund av sitt romska namn.

– Innan jag sa efternamnet var det inga problem. Jag har hört flera zigenare som fått samma svar, och jag blev jättearg.

Christopher Taikon har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

Elisabet Sandberg är Bostadsbolagets distriktschef för Nordvästra Hisingen.

– Jag har pratat med handläggaren och kan inte tro annat än att hon handlat rätt. Hon fick reda på först i går att Christopher hade betalningsanmärkningar och då är vår policy att inte hyra ut även om man har gäldenär. Vi kan bara göra undantag för personer med mycket låg inkomst eller när vi behöver ta vårt kommunala ansvar, säger hon.

Hon förnekar att Christophers namn eller etnicitet skulle spelat in.

– Vår uthyrningspolicy handlar absolut inte om efternamn. Men om Christopher vill gå vidare med det här kan vi inte hindra det.