Västtrafik satsar på hårdare kontroller

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

En hel vagn ska ta en minut att kontrollera

”Jag åker kollektivt till jobbet varje dag och har månadskort. Det kommer ta mycket längre tid med de nya kontrollerna. Är det inte bra som det är?”, undrar Hans Petersson, 48.

Nu tar Västtrafik i ännu hårdare mot fuskåkarna. Upp till 15 kontrollanter kan göra biljettrazzia på en och samma spårvagn.

– Vi vill öka betalningsmoralen, säger Lennart Löfberg på Göteborgs Stadstrafik.

Hållplatskontrollen, som Västtrafik kallar sin nya metod, går ut på att 10–15 biljettkontrollanter samtidigt går ombord på en spårvagn eller buss. Samtidigt tillåts ingen passagerare gå av vagnen förrän man blivit kontrollerad.

– Med de kontroller vi har i dag hinner många stämpla innan eller hoppa av. När nu kontrollanterna kliver på och säger ”kontroll” så hjälper det inte om man går och stämplar, man åker dit ändå, säger Lennart Löfberg.

"Inte mer än en minut"

Han menar att den massiva insatsen inte ska sinka resenärerna speciellt mycket.

– I och med att det är så många kontrollanter kommer det gå ganska fort. Målsättningen är att det inte ska ta mer än en minut, och de som ertappas får följa med ut och få sin avgift där så vagnen kan köra vidare, säger han.

Fuskåkandet ökar

Metoden kommer från Norge och lär dyka upp 4–5 gånger under hösten, med start i slutet av september.

– Den har använts i Oslo och har fungerat bra för att minska fuskåkningen, säger Lennart Löfberg.

Han ser en ökning av fuskåkandet i Göteborg.

– Tendensen är att det ökar. Prissänkningen kan dock ha haft en positiv effekt, men det har vi inte kunnat se mätningar på ännu.