Kan dömas till fängelsestraff för knarkbrott

Publicerad 2014-03-07

Rättegången mot skådespelaren Mikael Persbrandt inleds

Mikael Persbrandt ställs i dag inför rätta misstänkt för att ha innehaft 12 gram kokain.

Om han fälls kommer han sannolikt dömas till fängelse.

– Straffvärdet enligt praxis är fem månaders fängelse, sett utifrån sort och mängd, säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.

Persbrandt nekar till brott.

Aftonbladet bevakar rättegången live.

Åklagaren gör gällande att Persbrandt "i maj 2013 i Storstockholm olovligen innehaft ca 12 gram kokain".

Han misstänks ha köpt narkotikan av en liga som är åtalad i samma mål för att ha smugglat in 64 kilo amfetamin och två kilo kokain från Nederländerna.

”Ska rätt mycket till”

Domaren Stefan Reimer, som är väl insatt i praxis när det gäller narkotikamål, säger att det råder stark presumtion för att det ska bli fängelse för 12 gram kokain, generellt sett.

– Det ska rätt mycket till för att man inte ska få fängelse, säger han. Sedan kan man avtjäna fängelsestraff på den nivån med boja om man inte tidigare varit dömd till fängelse.

Generellt sett krävs inte beslag av narkotika för att det ska bli fällande dom för innehav.

”Högt beviskrav”

– Det är ett högt beviskrav naturligtvis, det ska vara ställt utom rimligt tvivel att personen innehaft åtminstone den här mängden narkotika, säger Stefan Reimer. I de flesta fall då man dömer någon för innehav är det ju då man kommer på någon som har ett parti. Men det är ju en fri bevisvärdering. Det kan vara många olika uppgifter, till exempel från telefonavlyssning, uppgifter om var telefonen befunnit sig, att någon pratar om att han köpt ett parti här eller där, och då kan det ibland bli tillräckligt. Och ibland inte bli tillräckligt.

Pulverrester

I Persbrandts fall har ingen narkotika tagits i beslag hos honom. Däremot finns det flera besvärande delar i den åberopade bevisningen.

• Bild från hans mobilkamera föreställande vita pulverrester på ett bord intill en ihoprullad svensk hundralapp. Bilden skickades från Persbrandts telefon till en bekant som är mäklare.

– Jag vet inte vad det är för bild, säger skådespelaren i förhören. Jag tycker det är märkligt. Det ser ut att vara en arrangerad narkotikabild. Jag känner inte igen bilden, jag vet inte varför den är skickad till X (mäklarens förnamn), jag har ingen anledning att skicka den till honom.

Bilden sändes den 15 februari, 2013.

– Jag var i Danmark och spelade in en film, jag var där i februari till april. Jag spelade en musiker som var kokainist. Bilden skulle kunna vara från filminspelningen i Danmark, på Fyn, men det är inget jag kommer ihåg.

”Har inte träffat dem”

Men av den tekniska undersökningen går att se att bilden är tagen i Stockholm nära Persbrandts bostad.

• Avlyssnade samtal mellan två av huvudmännen där de pratar om att de har en vip, Mikael Persbrandt, som fått köpa på kredit, "Han tog för 12 lax och han betalar alltid".

– Jag ställer mig främmande till samtalet, säger Persbrandt i förhören. Jag förstår inte vad de menar. Jag vet inte vem personerna är, jag har inte träffat dem och inte heller haft telefonkontakt med dem.

• Telefontrafik mellan hans telefon och den telefon som den misstänkte leverantören använt, "taxiluren", har visat sig vara precis vid Persbrandts bostad den 2-3 maj. Under den perioden finns cirka 25 kontakter och kontaktförsök åt båda hållen samt sms. Den 3 maj hade Persbrandt fest hemma och han har flera telefoner och de brukar ligga framme, "lite här och var i huset".

”Mitt namn som kodnamn”

– Jag kan inte utesluta att det skett kontakter med kriminella personer som säljer narkotika, men det är inte jag som använt den telefonen. Jag har haft en naiv och vänlig inställning till telefonerna. Jag kan inte utesluta att någon annan använt telefonerna men jag vet inte vem. Jag umgås inte med kriminella personer. Jag vet inte hur det har gått till.

• I kontaktboken i en av de huvudmisstänktas telefoner, "taxiluren" som endast använts för narkotikaförsäljning, fanns "Micke P" inlagt tillsammans med Persbrandts nummer.

– Jag har ingen kommentar till det eftersom det är inget som jag känner till. Eventuellt har de mitt namn som något kodnamn. Jag har inte köpt någon narkotika.

• Noteringar över misstänkta försäljningar som beslagtagits från huvudmännen där "mp" finns med.

– Jag undrar varför jag kopplas till en "mp" som står på lappen. Jag har ingen aning om vad det kan röra sig om. Jag ser mig själv som naiv och snäll i förhållande till hur jag använder min telefon.

Advokaten: Nekar till brott

Enligt advokaten Per Liljekvist nekar Persbrant till anklagelserna.

– Han nekar till brott.

Liljekvist anser att åklagaren inte har grund för sitt gärningspåstående.

– Åklagaren har ändrat sig vad det gäller misstanke, hon har justerat gärningspåståendet. Det nya gärningspåståendet, det är inte Mikael hörd i förundersökningen.

Enligt advokaten är åklagarens nya gärningspåstående att Persbrand antigen vid ett eller flera tillfällen ska ha köpt sammanlagt 12 gram kokain.

– Och den misstanken som Mikael blivit delgiven är att han vid ett tillfälle köpt 12 gram kokain och man påstår att den händelsen är 3 maj mot 4 maj. Nu justerar hon tidsperioden och justerar antalet tillfällen, säger Per Liljekvist.

Om åklagarens bevisning säger advokaten, bland annat:

– I den här så kallade "taxitelefonen" finns i vart sju till nio personer som har samma initialer, det vill säga MP. Huruvida de är hörda, det vet inte jag.

Persbrandts kriminalregister

Mikael Persbrandt, 50, förekommer under elva avsnitt i kriminalregistret.

De två senaste gäller ringa narkotikabrott 2011 och ledde till 30 dagsböter.

Böterna uppgick då till 15 900 kronor respektive 13 500 kronor.

De flesta övriga fallen gäller trafikförseelser.

2010. Fört fordon i körfält som anvisats för annat/andra slag av fordon, penningböter, 1000 kronor.

2007. Hastighetsöverträdelse, 75 kilometer i timmen på 50-väg, penningböter 2800 kronor.

2006. Underlåtenhet att vid färd använda bilbälte, penningböter, 600 kronor

2004. Sjöfylleri, rattfylleri, skyddstillsyn med samhällstjänst, 40 timmar. Om fängelse valts skulle en månad dömts ut.

2003. Fört fordon i körfält som anvisats för annat/andra slag av fordon, penningböter, 600 kronor.

2001. Fört fordon i körfält som anvisats för annat/andra slag av fordon, penningböter, 600 kronor.

1999. Otillåtet innehav av laserstörare, penningböter 1200 kronor.

1998. Misshandel, grovt rattfylleri. Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse valts som påföljd skulle tre månader dömts ut. Övervakning i ett år.

1996. Otillåten fordonstrafik, 400 kronor.