Norska regeringen vägrar träffa Dalai Lama

Publicerad 2014-05-07

Ingen ur den högerborgerliga norska regeringen möter Dalai Lama som just kommit till landet. Anledningen är att den vill ta hänsyn till relationerna med Kina.

Men den tibetanske ledaren tar det med ro.

– Det är deras business, säger han till Verdens Gang med ett vänligt leende.

Dalai Lama ser hur som helst folket som viktigare än regeringen.

Alla hans resor går ut på att lyfta fram mänskliga rättigheter och budskapet om inre frid.

– Alla mina resor är av icke-politisk natur, säger den tibetanske ledaren till VG.

Dalai Lama kom till Oslo på onsdagsförmiddagen med anledning av att det är 25 år sedan han tog emot Nobels fredspris. Från en hotellbalkong höll han ett kort tal inför en jublande publik.

Van vid påtryckningar

Att Kina lägger sig i genom att pressa regeringar till att inte träffa honom är Dalai Lama van vid, enligt norska Dagbladet som mötte honom på flygplatsen i Riga innan avfärd.

– Efter fredspriset har det blivit svårare och svårare att få träffa regeringschefer, sa Dalai Lama till Dagbladet.

Men det gör honom inte så mycket.

– Om jag hade en politisk agenda att framföra för den norska regeringen hade det varit tråkigt att de inte ville möta mig. Men jag har inget sådant att komma med, fortsatte han.

Kina kritiserade Norgebesöket för ett par veckor sedan. Om han verkligen vore en religiös ledare borde "han vila i sitt tempel och inte resa runt i världen", hävdar Kina enligt TT.

Inte ett lätt beslut

Enligt Norges utrikesminister Börge Brende har beslutet inte tagits med ett lätt hjärta.

– Det är på grund av den helt extraordinära situationen mellan Kina och Norge, där det inte har varit någon egentlig politisk kontakt mellan våra båda länder på snart två år, säger han till nyhetsbyrån NTP enligt Verdens Gang.

Han har även sagt att det inte är påtryckningar som ligger bakom beslutet utan att det är självständigt fattat.

Dalai Lama är inte den enda fredspristagaren som inte uppskattas av Kina. 2010 fick den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo priset och efter det försämrades relationen mellan Norge och Kina, enligt TT.

Norges tidigare röd-gröna regering ansåg att det var Kinas ansvar att förbättra relationerna. Men den nya regeringen under statsminister Erna Solberg har gjort en helomvändning.

I debatten anser bland annat en Tibetexpert att regeringens vägran skadar Norges trovärdighet som fredsnation, enligt TT.