Ska vi byta grejer med varann?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Spar dina pengar. Byt bort dina gamla grejer istället för att köpa nytt. Foto: Colourbox

Grävde de många helgdagarna ett hål i din plånka? Eller fick du böcker och skivor i julklapp som du egentligen inte vill ha? Då är bytardagen i Brunogallerian något för dig.

En vecka innan löning och nästan en månad efter jul. Är pengarna slut? På Brunos bytardag behövs inga pengar. Den enda valuta som räknas är böcker, vinyl, cd- och dvd-skivor. Ta med en dubblett eller något du tröttnat på och gå hem med något nytt och fräscht.

- Det känns som den perfekta tiden att ha en bytardag. Januari kännetecknas för många av att man har ont om pengar efter jul och det känns helt rätt i tiden att försöka vara lite klimatsmart och byta saker med varandra istället för att slänga och köpa nytt, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig för Bruno i Götgatsbacken.

Bytardagen anordnas tillsammans med Sprong Kommunikation som också kom med initiativet.

- Vi är en eventbyrå som jobbar med samhällsförändring. Efter all konsumtionshysteri runt julen vill vi erbjuda en kontrast, ett tillfälle att byta det vi redan har istället för att köpa nya saker, säger Mohamed El Abed på Sprong.

Redan på fredag kan man byta in sina gamla böcker och skivor mot ”bytesbiljetter”. För varje inlämnad sak får man sedan plocka med sig en annan hem under lördagens bytesdag.

Hur kommer det sig att en kommersiell galleria nappar på byteshandel?

- Bruno vill att det ska hända saker i gallerian och är öppna för förslag. Vi hoppas att bytardagen blir ett återkommande event, säger Mohamed som tänker utnyttja bytesdagen till att bli av med "böcker som ligger hemma och tar plats".

- Vi vill visa att Bruno bryr sig, säger Sara som även hon ska försöka byta till sig lite nya böcker.

Under dagen har butikerna öppet som vanligt och en dj kommer att spela loungemusik.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-12

Bytardag på Bruno

Byt bort Britney och gå hem med någon ny. Foto: THOMAS KIENZLE