IS-svensk uppges ha dödats i Irak

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-14

Islamiska staten.

En svensk man med en central roll i Islamiska Staten har dödats i ett flyganfall, uppger Svenska Dagbladet.

– Det är mycket svårt att bekräfta dödsfall i konfliktområdet i Irak, säger Gabriel Wernstedt på UD;s presstjänst till TT.

Enligt irakiska medier ska landets flygvapen, i samarbete med landets underrättelsetjänst, ha genomfört ett flyganfall under helgen mot Islamiska Statens ”mediecenter” i Anbarprovinsen i västra Irak.

I ett uttalande på Facebook skriver Falcon Intelligence Cell, en irakisk antiterrorismenhet, att 23 personer dog eller skadades i anfallet.

En av dem ska vara en svensk man som kallas Abu Othman. Enligt den irakiska antiterrorenheten så var hans uppgift att producera radio för Islamiska Staten.

UD kan inte bekräfta

Men utrikesdepartementet kan inte bekräfta medieuppgifterna om att en svensk har dödats i Irak.

– Situationen medför att det är mycket svårt att bekräfta dödsfall i konfliktområdet i Irak, säger Gabriel Wernstedt på UD:s presstjänst till TT.

Inte heller Säpo kan uttala sig om det enskilda fallet.

Hundratals svenskar i IS

Omkring 300 svenska medborgare beräknas strida för IS. Närmare 40 av dem har dött i strider i Syrien och Irak, enligt Säkerhetspolisen. Anslutningen till IS är exceptionell, enligt Peder Hyllengren, forskare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan.

– Tidigare har folk rest till al-Shabaab, Jemen, Pakistan, Afghanistan och Irak, men antalet som reser och antalet som stupar nu är extraordinära, något vi inte sett i någon konflikt. Här ansluter man sig till en kraft som faktiskt har en chans att lyckas. Att få vara med i det starka laget är en lockelse, sa Peder Hyllengren tidigare i år.