De går bananas på palmsaften

Publicerad 2015-06-11

Nu har våra närmaste släktingar börjat kröka också.

Berusade schimpanser har för första ­gången ­observerats i det vilda.

Forskarna har i 17 år ­studerat en grupp schimpanser i Bossou­distriktet i afrikanska Guinea.

Människor som bor i närheten tappar regelbundet den jästa saften från raffiapalmer för personligt bruk.

Har uppfunnit kopp

Men det som överraskade forskarlaget, under ledning av Kimberley Hockings från Oxford Brookes-universitetet, var att schimpanserna lärt sig samma trick och frestelse.

Ett verktyg har de upp­funnit också. Genom att ­tugga löv formar de med hjälp av saliv en ”lövsvamp”. Den i sin tur absorberar den jästa ­saften och festen är i gång.

– De visade tydliga ­tecken på berusning, bland annat genom att falla i sömn efter att ha druckit, säger ­Kimberley Hockings till BBC.

Hur mycket får de då i sig? Jo, motsvarande en flaska vin.

De flesta schimpanserna slumrade in kort efter alkoholintaget. Men en hanne blev ostyrig och svingade sig runt bland träden långt efter sovdags.

– Det beteendet skulle vi verkligen vilja samla in fler data om framöver, säger Kimberley Hockings.

Tidigare studier har ­visat att människor och apor från Afrika delar en genetisk ­mutation som gör det lättare att bryta ned etanol.

Får forskarbesök igen

Studien är publicerad i Royal Society Open ­Science. Schimpanserna i Guinea får räkna med fler närgångna forskare. Doktor Catherine Hobai­ter vid St Andrews-universitetet ställde några intressanta frågor i BBC News som fortfarande väntar på svar.

– Tävlar schimpanserna om tillgången till ­alko­hol? Eller upp­visade de, som drack så att de blev ­berusade, några tecken på baksmälla med en ­ganska trög dagen efter i skuggan?

Känns symp­tomen igen..?

Följ ämnen i artikeln