Rättegången mot 35-åringen inledd

Publicerad 2015-10-28

Misstänks för mordet på Lisa Holm

SKÖVDE. Rättegången mot Lisa Holms misstänkte mördare har inletts.

Under onsdagens förhandlingar har åklagaren beskrivit bevisningen mot 35-åringen – som lyssnar på förhandlingarna via tolk.

Under förhandlingen kritiserade försvarsadvokaten Inger Rönnbäck polisen för att inte tillräckligt väl ha undersökt alternativa gärningsmän – däribland den åtalades bror.

Hela rätten inklusive den misstänkta 35-åringen har besökt platserna där Lisa Holm mördades och där hon hittades.

Den första rättegångsdagen avslutades med att den misstänkta, åklagare, rätten, advokater och häktespersonal besökte platserna där brottet ägde rum och där kroppen gömdes.

Den misstänkta vallades runt i den lada där mordet ska ha skett under en dryg halvtimme innan man fortsatte till den bod där kroppen hittades gömd i ett skåp.

Synen omfattade också huset där 35-åringen bodde.

Många dna-spår

Dagen inleddes klockan 09.00. Sedan dess har åklagare Lars-Göran Wennerholm presenterat den bevisning som man har mot den misstänkte.

Bland annat har han redogjort för hur 35-åringens dna hittats i rummet där Lisa Holm mördades. Den misstänktes blod finns på det rör där Lisa Holms kropp hängts upp i ett blått snöre.

Även på Lisa Holms rosa jacka har det hittats dna-spår från den misstänkte. I hennes ena jackficka fanns en lapp med vägbeskrivningar från kaféet hon arbetade på till hennes hem i Skövde.
Åklagaren har även visat bilder på det klädskåp där kroppen hittades. Skåpet är endast 24 centimeter brett och 158 centimeter högt.

Har sett mot anhöriga

35-åringen är mörkt klädd och kastade vid inledningen av rättegången blickar mot åhörarna och Lisa Holms anhöriga.
Men därefter tycktes han inte ta notis om Lisa Holms anhöriga över huvud taget. Han har tittat ner i bordet och verkat föra något slags sporadiska anteckningar. Ibland har han fingrat på sladden till hörlurarna han har för att höra tolkarnas översättning.

När bilder visats från förundersökningen har 35-åringen oftast tittat ner i bordet framför sig.

Efter att åklagaren färdigställt sin sakframställan tog målsägarbiträdet Tore Brandtler till orda.

Han hoppades att det under rättegången skulle komma ett erkännande, för familjens skull:

– Det som finns kvar är ordet varför, varför har detta hänt. Och det kan bara en person svara på. Man kan konstatera att det vore bra för familjen om det svaret kunde ges i denna rättegång. Det är det som är traumatiskt att leva med, varför hände det min dotter, min syster?

Kritisk advokat

När den åtalade mannens försvarsadvokat Inger Rönnbäck fick chans att göra sin sakframställan lyfte hon flera punkter där hon var kritisk.

Hon menade att polisen inte tillräckligt noga undersökt alternativa gärningsmän och nämnde bland annat 35-åringens arbetsgivares son, en jaktlagsledare och en person som hyrt ett torp i närheten av fyndplatsen.

Inger Rönnbäck menade även att 35-åringens bror inte kontrollerats tillräckligt – något som Tore Brandtler reagerade på.

– Ja, det var väldigt förvånande att hon pekade ut brodern. Jag förstår om hon lyft generella frågor, men att hon pekade ut honom så tydligt var förvånande.

Vittnen senare

Intresset för rättegången från media och åhörare har varit så pass stort att intilliggande salar i tingsrätten öppnats för medhörning.

Onsdagens förhandlingar kommer vid 15-tiden att fortsätta med en så kallad syn, då parterna kommer att bege sig till området där brottet ska ha skett.

Först under torsdagen kommer den misstänkte själv att höras i rätten. Då kommer också Lisa Holms pappa att höras, samt andra personer som är kallade som vittnen.

Sedan tidigare är det känt att varken 35-åringens fru eller bror kommer att vittna under förhandlingarna. De har avböjt då de inte vill vittna mot 35-åringen som är en nära anhörig.

Rättegången fortsätter även måndag och tisdag i nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln