Svan ”ritualdödad” i Malmö

Publicerad 2011-06-21

När Jan Berggren rastade sin hund längs Bunkeflostrand i Malmö möttes han av en makaber syn - en upphängd svan med avvriden nacke och med en påle inkörd genom bröstet.

Det är den andra svanattacken i Malmö på kort tid.

Fågeln hittades upphängd vid en påle.

Svanen hängde avrättad med halsen i en snara runt en påle, benen var avklippta och nedanför låg en bukett med färska blommor.

– Det var en ren offerplats. Svanen verkar ha blivit dödad i någon slags ritual, säger Jan Berggren.

Var placerad över en krigsbunker

Jan Berggren bor i området och promenerar längs stranden med tollaren Ajax dagligen. Han har tidigare sett döda svanar i området men aldrig något i närheten av det han såg i måndags kväll.

När han upptäckte svanen, som var placerad över en gammal krigsbunker, sprang han hem och hämtade en kamera.

- Jag sysslar med dokumentärfotografering och tänkte, detta måste jag dokumentera. Man binder inte upp ett djur på det sättet, klipper av ben och dessutom lägger färska blommor nedanför. Det är helt sjukt.

Andra svanattacken på kort tid

På kort tid har nu två svanar attackerats och hittats ihjälslagna i Malmö. I förra veckan hittades en svan ihjälslagen med ett cementblock i Västra hamnen i Malmö, skriver TT.

Händelsen i Bunkeflostrand är polisanmäld men förundersökningen har lags ned.

- Får vi in tips och observationer från allmänheten så kan vi ta upp den igen. i det här fallet måste ju gärningsmannen mer eller mindre tas på bar gärning, säger Anders Lindell, informatör på Malmöpolisen till Sydsvenskan.