Löfven: EU överens om nytt asylsystem

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-19

EU-länderna är nu ense om ett system där flyktingar inte får välja vilket land de söker asyl i.

Det säger statsminister Stefan Löfven efter nattens EU-möte i Bryssel.

– Vi har haft en framgång i arbetet i och med att nu skrivs principen in att asylsökande inte har rätt att välja vilket land de söker asyl i. Det är en sak som vi har tagit upp och ligger i linje med det som vi vill se i det framtida systemet. Det är helt avgörande för att vi ska kunna få en rättvis fördelning av asylsökande i Europa, säger statsministern.

Det är dock inte fastslaget när principen ska börja gälla, säger han och understryker att rätten att söka asyl i sig inte påverkas.

Löfven beskriver flyktingkrisen som antagligen "den största uppgift som unionen tagit sig an sedan den skapades". Det är också bråttom att införa redan beslutade åtgärder och vidta nya – när vädret snart blir varmare lär flyktingströmmen på nytt öka.

Redan om ett par veckor ska dessutom EU-ledarna hålla ett extramöte med Turkiet för att diskutera den gemensamma handlingsplan som arbetades fram i höstas.

– Vår gemensamma handlingsplan med Turkiet är av högsta prioritet och vi måste göra allt för att den ska lyckas, sade permanente rådsordföranden Donald Tusk på sin presskonferens efter mötet.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

TT-Aftonbladet