Fejkskribent: ”Trump vann tack vare mig”

Publicerad 2016-11-17

NEW YORK. Påhittade artiklar fick större genomslag än riktiga nyheter under valspurten.

Kände satirskribenten Paul Horner tror att hans fejknyheter blev Donald Trumps ingång till Vita huset.

– Det är riktigt otäckt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han till Washington Post.

Artiklar om att påven gav sitt stöd till Trump, att Clinton sålt vapen till IS och att FBI-agenten som utredde Clinton hittats död i sin lägenhet hade två saker gemensamt:

1. De var bland de mest delade på Facebook

2. De var påhittade.

I en stor kartläggning kunde Buzzfeed visa att påhittade artiklar var mer populära än riktiga nyheter under valrörelsen sett till antalet delningar.

”Han är i Vita huset på grund av mig”

Tidningen Washington Post har pratat med en av de etablerade satirskribenterna i USA. Paul Horner, 38, har tidigare uppmärksammats för sina fejknyheter och skriver för satirsajter som National report och abcnews.com.co (inte att förväxla med abcnews.com).

Under valrörelsen låg han bland annat bakom den påhittade nyheten om att en demonstrant betalats över 30 000 kronor för att protestera mot Donald Trump.

– Mina sajter plockades upp av Trumpanhängare hela tiden. Jag tror att Trump är i Vita huset på grund av mig. Hans följare faktakollar ingenting - de delar vad som helst och tror på allt, säger han till Washington Post.

Artikeln om den välbetalda demonstranten delades bland annat av den nyvalde presidentens son Eric Trump.

Taktiken slog tillbaka

Paul Horner säger sig stå emot Trump politiskt och kunde inte tro sina ögon när personer i Donald Trumps läger delade fejknyheter.

– Jag trodde att man skulle faktakolla det och att det skulle ställa dem i sämre dager. Det är så det alltid fungerar: någon delar vad jag har skrivit, det kommer fram att det är falskt och de framstår som idioter. Men Trumpanhängarna hänger bara på. De faktakollar aldrig något. Nu är han i Vita huset och när jag ser tillbaka på det tror jag att jag hjälpte hans kampanj snarare än att skada den, säger Horner enligt Washington Post.

 PLUS:  USA – efter valet

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem