Sahlins karriär – en berg- och dalbana

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-14

Hon fördes fram som statsministerkandidat på 90-talet men stoppades av Tobleroneaffären.

Tolv år senare fick hon sin revansch när hon utsågs till partiledare.

Men Sverige fick inte sin första kvinnliga statsminister och partiet gjorde sitt sämsta val sedan 1914.

I dag gav Mona Sahlin beskedet att hon avgår som Socialdemokraternas partiledare.

Sahlin kom in i riksdagen 1982, 25 år, yngst och gravid. Hennes bästa vänner var Anna Lindh och Margot Wallström och karriären gick spikrakt uppåt. Hon blev rubrikernas "Mona". Hon vågade sticka ut. Hon talade om att "det är häftigt att betala skatt" och att "småföretagare är vår tids hjältar".

I 1991 års valrörelse satt hon vid sidan om Ingvar Carlsson i den avslutande tv-debatten och väckte förtjusning när hon till centerledaren Olof Johansson sade: "Försök inte gömma dig bakom mina korta kjolar".

Toblerone

Hon fördes fram som partiledarekandidat 1995 och var då Ingvar Carlssons givne efterträdare. Men den så kallade Sahlin-affären satte effektivt stopp för de planerna.

Affären handlade om privata utgifter för totalt 53 174 kronor som Mona Sahlin betalade med regeringens kreditkort. Skulderna reglerades visserligen i efterhand – men i flera fall efter påminnelser.

Sahlins utsatta position blev än mer utsatt på grund av att hon förklarade sig på ett oklart sätt, i alla fall till en början. Halvlögner ersattes med putsningar som till slut landade i det som allmänt förmodas vara sanningen: slarv och dålig kontroll på privatekonomin.

Svart dagmamma

Förutom blöjor och Toblerone handlade det också om svarta dagmammor och obetalda tv-licenser, kanske inte helt obekanta ingredienser som i senare parallellfall bidragit till att ministrar fått avgå.

Vad som är tämligen okänt är att Mona Sahlin efter den så kallade affären hade betalat in för mycket pengar till statskassan. Staten var då skyldig henne 15 000 kronor.

Hennes fall blev inte desto mindre hårt: Efter ett berömt försvarstal i oktober 1995 (jag är baske mig ingen fifflare) avgick hon en månad senare och försvann från det politiska rampljuset.

Tog time-out

Det värsta, som hon själv upplevde under de kritiska dagarna och veckorna, berättar hon själv var hur snabbt hon blev ”dumpad”:

– På ett dygn förvandlades jag till en belastning och ett problem för partiet. Jag fick en bild kletad på mig som sade att jag var en fifflande bedragare. Det kändes så orättvist, sa hon i en Aftonbladet-intervju.

Under sin time-out från politiken bytte hon karriär, blev egenföretagare och hyrde kontor i Gamla stan tillsammans med Annika Hagström och Jens Orback. Men hon behöll sin plats i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, och skrev boken Mona Sahlin – med mina ord.

1998 togs hon till nåder av statsminister Göran Persson och blev biträdande näringsminister, fick ta hand om integrationsfrågor och den besvärliga Estonia-frågan. Men liksom övriga ministrar hamnade hon i Perssons skugga.

Comeback

Lördagen den 17 mars 2007 blev den då 50-åriga trebarnsmamman Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare.

När Mona Sahlin tillträdde utlovade hon förnyelse av partiet. Men förnyelsen uteblev. Enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin beror det på att Sahlin fick de goda opinionssiffrorna emot sig.

– Det har inte hänt sedan Hjalmar Brantings dagar, och är ju ett jättestort misslyckande för henne. Jag tror att hon tog valresultatet 2006 på stort allvar, men att hon inte lyckades få sitt parti att förstå det. De rödgröna låg över alliansen opinionsmässigt i nästan 3,5 år. Det ingjöt inget krismedvetande inom socialdemokratin, säger hon.

"Räckte inte"

Hennes stora projekt blev att knyta allianser – att Socialdemokraterna övergav tanken på att ensamt vara regeringspartiet. Men kritiken lät inte vänta på sig och hon fick släppa in även Vänsterpartiet.

– Hennes eget agerande när de först skulle bilda en allians med Miljöpartiet och sedan springa ifrån det efter några dagar gav inget stabilt intryck. Det förvärrade situationen då hon inte stod för något som hon uppenbarligen trodde på. Jag tror det hade gått bättre om hon hade stått fast vid det där, säger Lena Mellin.

När de rödgröna inte lyckades ta över regeringsmakten föll samarbetet ihop som ett korthus.

Och i dag meddelade Mona Sahlin att hon avgår som Socialdemokraternas partiledare.

– Jag tror att hon innerst inne hoppades att hon skulle ha stöd kvar. Hon trodde att det skulle räcka med att upplösa det rödgröna samarbetet, men det gjorde det inte, säger Lena Mellin.