”Jag står för vad jag gjort. Men jag skäms”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-13

Plura Jonsson köpte kokain – greps av polis

I går spelade Plura tillsammans med de andra i Eldkvarn i en fullsatt Annedalskyrkan i Göteborg. Efter extranumret ”Huvudet högt” dånade applåderna i kyrkorummet.

GÖTEBORG. Plura Jonsson, 58, erkänner att han köpt kokain av en man på gatan i Göteborg.

Polisen grep honom utanför restaurang Kometen vid Avenyn i förrgår kväll.

– Jag står för vad jag har gjort. Men jag skäms, säger han till Aftonbladet.

ångerfull Plura berättar att han tycker att han borde ha kunnat stå emot. ”Jag har aldrig haft det så bra som just nu. Jag lever ett bra liv och får göra en massa roliga grejer”, säger han. ”Det var en fyllegrej. Jag hade druckit några glas vin på hotellrummet innan vi skulle ut och käka på vår lediga kväll i Göteborg.”

Om knappt tre timmar ska Plura Jonsson, rockartist och tv-kock, spela i Annedalskyrkan i Göteborg tillsammans med sitt band Eldkvarn. Delar av gudstjänsten är citat ur och tolkningar av hans texter.

Aftonbladet träffar honom över en Ramlösa på hans hotell. Han mår inte bra efter kvällen och natten som gick. Han ser sliten ut.

– Det var en fyllegrej. Jag hade druckit några glas vin på hotellrummet innan vi skulle ut och käka på vår lediga kväll i Göteborg, säger han.

Civilklädda poliser

Han var på väg från hotellet på Avenyn till anrika restaurang Kometen två kvarter längre ner. Där har stjärnkrögaren Leif Mannerström tagit över.

– Jag sprang på en kille jag kände igen. Vi snackade, han fick pengar och jag fick kokainet. Då visste jag inte ens hur mycket jag köpt, det vet jag nu.

Det var enligt uppgift fyra gram.

Löjromstoast till förrätt och entrecôte med café de paris-smör till varmrätt. Plura hade hunnit till kaffet när han ville gå ut och röka. En av de andra följde med ut. Klockan var runt 21.

– Då tog polisen mig. De kom från andra sidan gatan, fyra, fem stycken. Man tror ju inte att det är sant. Det är mycket som far genom huvudet, säger Plura.

Det var polisens civilklädda gatulangningsgrupp. Plura fördes till polishuset för provtagning och förhör. Åklagaren beslutade om husrannsakan i hans hotellrum.

– De var jättetrevliga och snälla under förhöret. Vid ettiden blev jag släppt, säger Plura, som erkände utan omsvep.

Han vet inte varför poliserna valde att kontrollera just honom.

– De sa att de hade suttit och ätit kebab på andra sidan gatan när de fick syn på mig. Någon tyckte att jag verkade bekant, säger Plura.

Han har en stickad mössa nertryckt över det gråa håret. Under den slitna skinnjackan skymtar scenkläderna: en mörk t-tröja under den rutiga skjortan.

Plura Jonsson hade svårt att somna när han kom tillbaka till hotellet från polisen.

– Jag drack några glas vin till och ställde mig på balkongen och kedjerökte. Vid tretiden gick jag och la mig och somnade till reprisen på mitt matlagningsprogram, säger han.

”Flera år sen sist”

Han konstaterar att det som hänt inte kan göras ogjort.

– Det är synd om alla andra som drabbas. Mina barn, vänner och släktingar. Och bandet. Jag har fått ringa runt under dagen och berätta för jag vill inte att de ska få veta via media. Det är det svåra, att jag har svikit, säger han.

Han fattar inte varför han föll för frestelsen. Men när använde han kokain senast?

– Det är flera år sen sist. Men jag höll ju på under 80-talet.

Han tycker att han borde ha kunnat stå emot.

– Jag har aldrig haft det så bra som just nu. Jag lever ett bra liv och får göra en massa roliga grejer, säger Plura.

Han funderade aldrig på att ställa in kvällens spelning. Nu har han repeterat hela dagen i Annedalskyrkan, en av flera mässor under Gudstjänstfestivalen.

– Det är rätt ställe att vara på en dag som i dag. Jag mår inte bra, men prästerna är schysta och inte fördömande, säger Plura.

Mikael Ringlander, en av prästerna, säger:

– Vi tar avstånd från användning av narkotika. Men det här är inte de perfekta människornas klubb. Vi känner sorg och bestörtning för Pluras skull. Nu hoppas vi att han ska ha kraft nog att stå emot den frestelse han föll för.

Men alla är inte lika förlåtande. En man i publiken som lyssnat på Eldkvarn sedan 1985 säger:

– Jag övervägde att inte gå hit. Men jag hoppas och tror att det som hänt var en engångsgrej.

Kyrkklockorna ringde vid åtta-tiden i går kväll. Prästerna gick i procession uppför altargången.

Varma applåder

Annedalskyrkan har plats för 800 besökare. Den var fullsatt när Plura i keps följde efter processionen, hängde på sig gitarren framme vid altaret och började spela tillsammans med de andra i Eldkvarn.

De fick varma applåder efter varje låt. Till slut stod folk upp i bänkarna.

– Det känns skönt att vara här i kyrkan denna dag, säger Plura strax före extranumret.

Han har valt låten ”Huvudet högt”. En strof handlar om att det alltid finns saker man inte skulle ha gjort. Efteråt dånar applåderna i kyrkorummet.

Plura ser piggare ut än för några timmar sedan på hotellet.

– Jätteskönt att kunna koncentrera sig på annat. Vi fick ett väldigt bra gensvar. Publiken var fantastisk, säger Plura.

I förmiddags lämnade han Göteborg. Snart åker Eldkvarn på turné i gamla hemtrakter i Östergötland.

Plura är misstänkt för ringa narkotikabrott och riskerar böter om han fälls.