Kazakstans president ger klartecken att skjuta demonstranter

Publicerad 2022-01-07

Kazakstan skakas av våldsamma protester.

Över 40 personer har dött och hundratals personer har skadats i oroligheterna.

Nu ger presidenten Kassym-Jomart Tokayev klartecken åt säkerhetsstyrkor att “skjuta utan förvarning” mot demonstranter.

President Kassym-Jomart Tokayev, har tidigare under morgonen rapporterats ha sagt att “ordningen är återställd” efter den senaste tidens oroligheter.

”Säkerhetsstyrkorna arbetar hårt. Den konstitutionella ordningen är i stort sett återupprättad i alla regioner”, står det i ett uttalande från presidenten.

”Men terrorister använder fortfarande vapen och har skadat civil egendom. Därför kommer antiterrorinsatsen att fortsätta tills de militanta har eliminerats”, fortsätter Kassym-Jomart Tokayev.

Ger klartecken att skjuta demonstranter

Kassym-Jomart Tokayev avfärdar uppmaningar om att föra samtal med demonstranterna.

”Vilken typ av samtal kan vi hålla med kriminella och mördare?”, ska han ha sagt.

Nu har han gett klartecken åt säkerhetsstyrkor att “skjuta utan förvarning” mot demonstranter, som presidenten kallar för terrorister och banditer.

“De som inte ger upp kommer elimineras”, säger han i ett tal till nationen enligt AP.

Kassym-Jomart Tokayev upprepar också sina tidigare anklagelser om att utländska krafter anstiftat oroligheterna, men han har inte lagt fram några belägg för utländsk inblandning.

Den kazakiske ledaren tackar också Rysslands president Vladimir Putin för att ha skickat soldater från en Moskvaledd regional säkerhetsstyrka (CSTO) för att hjälpa till att slå ner oroligheterna.

Presidenten begärde hjälp från CSTO efter de våldsamma protesterna som startade under nyårshelgen.

Över 40 döda

26 demonstranter har dött och över 3 000 har gripits. Ur säkerhetsstyrkorna har 18 medlemmar dödats och ytterligare 784 har skadats i oroligheterna.

Demonstrationer utlöstes i en protest mot att bränslepriset nära dubblerats, och har varit koncentrerade kring staden Almaty.

Följ ämnen i artikeln