Rysk-ortodox kyrka vandaliserad i Köpenhamn

TT-Ritzau

Publicerad 2022-03-14

Statyn Den lilla sjöjungfrun utsattes för skadegörelse när någon sprejmålade symboler på stenen hon vilar på. Även en kyrka utsattes för klotter.

Det var inte bara den välkända statyn Den lilla sjöjungfrun som vandaliserades av en eller flera gärningspersoner i Köpenhamn natten till i söndags, rapporterar danska Kristeligt Dagblad.

Även en fasad till den rysk-ortodoxa Aleksander Nevskij-kyrkan i centrala Köpenhamn sprejmålades hakkors och symbolen ”Z”. Bokstaven används som symbol av dem som stöder Rysslands president Vladmir Putin i kriget mot Ukraina och ses bland annat på ryska militärfordon.

”Det handlar om graffiti som liknar de symboler som också klottrades på stenen vid Den lilla sjöjungfrun. Båda ärendena utreds som vandalism och vi undersöker om det, förutom symbolerna, finns ett samband mellan dem”, skriver polisen till den danska tidningen.

Aleksander Nevskij-kyrkan är inte underställd Moskvapatriarkatet och har dessutom samlat in pengar till förmån för de ukrainska flyktingarna.