Mer än hälften dricker under julhelgen

Uppdaterad 2017-02-09 | Publicerad 2016-12-22

Många drömmer om en vit jul, men långt ifrån alla.

Mer än hälften av svenskarna dricker alkohol under julhelgen – trots att barn är med i firandet, visar en ny undersökning av Aftonbladet/Inizio.

– Det viktiga är att inte dricka sig berusad, säger Sven Andréasson vid Beroendecentrum.

En julöl där, lite glögg här, en snaps till maten – och så har man druckit en hel del alkohol under julfirandet.

Mer än hälften av svenskarna, 57 procent, dricker alkohol under julhelgen trots att de firar jul med barn, enligt en ny undersökning av Aftonbladet/Inizio.

– Jag är inte förvånad, svenskarna dricker alkohol och ett måttligt drickande har inte någon betydelse. Det viktiga är att man inte dricker sig berusad när barnen är med, säger Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm och professor i socialmedicin.

Fler män än kvinnor dricker

Enligt Sven Andréasson är det okej att dricka så länge det inte går ut över barnen.

– Barn gillar inte när föräldrar eller andra vuxna blir påverkade, då blir de oroade och ibland rädda, säger han.

Fler män än kvinnor väljer att plocka fram flaskan under julledigheten, enligt undersökningen. Hela 63 procent av männen dricker oavsett om barn är med eller inte, men omkring hälften av dessa ser till att dricka lite mindre om barn är närvarande.

Samtidigt uppger hälften av kvinnorna att de dricker alkohol även om barn är med i firandet, men de flesta av kvinnorna ser till att trappa ned lite.

– Män dricker i allmänhet mer än kvinnor.

Så firar svenskarna jul

De allra flesta som dricker alkohol på jul är över 65 år gamla medan yngre, personer under 29 år, väljer bort alkoholen.

Men det finns en del tips för de som vill dricka under högtiden.

– Bestäm en gräns på det antal glas man får dricka under julen och drick långsamt, max ett glas per timme. Misstaget de flesta gör är att man dricker för fort och då rusar promillen och man tappar kontrollen, säger Sven Andréasson.

Nästan alla svenskar firar jul, enligt undersökningen. 88 procent uppger att de firar jul och absolut vanligast är att fira i hemmet omgiven av den närmaste familjen.

Trots att julklappar ska köpas, julmat och bakverk ska göras och pyntet ska upp så känner sig bara en dryg tiondel stressade och oroliga under ledigheten. De vanligaste känslorna kring jul är i stället lugn och ro, gemenskap – och att det är mysigt.

I snitt lägger svensken 4 700 kronor på julklappar, enligt Aftonbladet/Inizio.

Följ ämnen i artikeln