Stort hemlighetsmakeri bakom vaccinleveranserna

Uppdaterad 2020-12-26 | Publicerad 2020-12-25

Senast klockan 08 på annandagen ska Sveriges 10 000 första vaccindoser levereras till en hemlig plats någonstans i Sverige.

Var transporterna befinner sig just nu är hemligt.

– Det är det bara Pfizer som vet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Senast klockan 08 på annandagen ska den första vaccinleveransen ha levererats till en hemlig plats någonstans i Sverige.

I övrigt omgärdas vaccinleveransen av stort hemlighetsmakeri.

– Det är ingen annan än Pfizer som vet, det ska hållas så hemligt som möjligt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Att leveransen omgärdas av så mycket hemlighetsmakeri har att göra med den dyrbara lastens känsliga natur, berättar Bergström.

– Det här är ju känsliga varor, så det är inte allmän information om vart de skickas och exakt hur det ska gå till, säger Rickard Bergström.

Samtliga vaccinlastbilar är utrustade med gps, som gör att Pfizer kan följa deras rutt i realtid. Dessutom är varje enskild låda med vaccin utrustad med både en sensor och gps.

Sensorn ska göra det möjligt att se till att temperaturen på vaccinet hålls på minus 70 grader. Någonstans på läkemedelsbolaget finns ett kontrollrum där man kan se exakt var lådorna är och var de öppnas, enligt Rickard Bergström.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Knappt 10 000 vaccindoser förpackade i något som liknar pizzakartonger kommer till den hemliga platsen på morgonen den 26 december. Där ska de paketeras om och därefter köras ut till regionerna. De regioner som är redo att sätta igång med vaccineringen kommer att göra det den 27 december.

– Det sker en stafettväxling nu från mig till Folkhälsomyndigheten, säger Richard Bergström.

Nu hoppas vaccinsamordnaren på att planeringen fungerar.

– På ett sätt är det kanske det är bra ett det är en liten mängd som kommer från början, så man hinner öva sig lite, säger Richard Bergström.

Kort efter den första leveransen väntas den nämligen den andra, och från och med den 28 december väntas 80 000 doser i veckan som kommer gå direkt ut till regionerna.

Pfizers vaccin är på väg till Sverige.

Folkhälsomyndigheten har i skrivande stund inte mer information än att de kommer att berätta när vaccinet kommit till Sverige.

– Det kommer det göra i morgon. Planen är att vi berättar när det finns på plats och börjar köras ut till regionerna, säger Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten.

Under morgondagen kommer myndigheten att berätta om vaccinleveransen går enligt plan, eller om den behöver revideras.

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen